Hlavní obsah

Nečas hledá, kde v rozpočtu říznout a nevykrvácet

Právo, Jiří Vavroň, Hana Škodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budoucí předseda vlády Petr Nečas hledá se svými koaličním partnery všechny možnosti, kde ušetřit zhruba 65 miliard v rozpočtu na příští rok, aniž by současně vyvolal protesty občanů, nesoulad v koalici a aniž by rozčílil vlastní ODS, pro kterou jsou nepřijatelné změny zejména přímých daní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Nečas (ODS)

Článek

Jisté je zatím jen to, že miliardy musí nová vláda ušetřit za každou cenu, aby se schodek rozpočtu na příští rok dostal pod úroveň 4,8 procenta HDP.

Ve středu proto vyjednavači koalice probírali a propočítávali všechny možné varanty se stávajícím předsedou vlády Janem Fischerem a ministrem financí Eduardem Janotou. Do příštího týdne se musí koaliční strany shodnout na určitém seznamu možností, kde by se daly výdaje snižovat, aby ministerstvo financí mohlo začít varianty možných škrtů propočítávat

Důchody odolávají

Sociální výdaje nebudou rozhodně příští rok patřit mezi ty, kde se budou peníze přidávat, naopak počítá se s jejich poklesem o deset procent. S jedinou výjimkou. Důchody zatím odolávají všem navrhovaným změnám.

Důchody by se měly podle zákona od ledna zvýšit, pokud součet růstu cen a třetiny růstu mezd překročí dvě procenta. Zatímco TOP 09 by nebyla proti, aby se důchody ani v takové situaci nezvyšovaly, ODS a Věci veřejné (VV) naopak penze od ledna valorizovat chtějí. „Jsme přesvědčeni, že valorizace by měla proběhnout,“ řekl Právu předseda ODS Petr Nečas.

Pokud by se tak nestalo, příliš by se podle něj rozevíraly nůžky mezi ekonomicky aktivními lidmi a důchodci. „To by se v budoucnu jen těžko napravovalo,“ dodal.

Podle některých informací se přitom mezi rodící se koalicí diskutovalo i o tom, že by se důchody nezvyšovaly následující tři roky vůbec. K jejich zvýšení přitom nedošlo už letos v lednu.

Strana Věci veřejné trvá podle svého vyjednávače Kamila Jankovského na zachování současného systému valorizace důchodů.

Není to nepřekročitelný problém, řekl Právu místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, jen je třeba najít někde jinde úsporu 14 miliard, kterou valorizace důchodů představuje.

Stavy úředníků klesnou

Shoda panuje na snížení provozních výdajů ministerstev o deset procent. Mezi úředníky státní správy, pracovníky placenými ze státního rozpočtu, vypukne už na podzim konkurenční boj, protože jejich stavy by se měly snižovat úměrně tomu, že se pravděpodobně nebudou zvyšovat prostředky na mzdy, a počty státních zaměstnanců by se měly snížit o deset procent.

Rozpory přetrvávají pokud jde o možnost využít pro zvýšení příjmů vyšší nepřímé daně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám