Hlavní obsah

Dohoda 6:5:4 je podmíněná, zdůraznil Schwarzenberg

Právo, ČTK, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dohoda o rozdělení ministerstev mezi stranami vznikající vládní koalice je podle Karla Schwarzenberga podmíněna konkrétními resorty. Šéf TOP 09 předtím odmítl automatické přijetí obecného klíče 6:5:4 mezi ODS, TOP 09 a VV, který je formulován v dohodě, kterou šéfové koalice podepsali v pondělí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zástupci ODS, VV a TOP 09 při jednání o vznikající vládě

Článek

„Dal jsem k tomu jasné vyjádření, že to řešení by bylo možné, ale musí to být vyvážené resorty,“ prohlásil Schwarzenberg.  Zdůraznil, že je třeba vyvážit sílu jednotlivých resortů mezi TOP 09 a ODS. „Když se toto stane, tak nám nezáleží na jednom křesle více nebo méně, ale touto podmínkou je to podmíněno,“ uvedl.

Podle kuloárních informací by TOP 09 požadovala ministerstev stejně jako ODS v případě, že by Kalousek neobsadil finance.

Dosud představitelé možné budoucí vládní koalice jakékoliv zmínky o rozdělování křesel v případné společné vládě odmítali s tím, že podobné věci nejsou na pořadu dne do nalezení shody v programových otázkách.

"Vůbec neřešíme nějaká čísla, neplýtvejte čas čísly," reagoval nejprve předseda Věcí veřejných Radek John. "Že jsme v pondělí podepsali dohodu při jednání mezi třemi předsedy stran? Dohodu jsme podepsali," doplnil John po novinářských otázkách.

"Mezi námi byla na toto téma uzavřena a podpisy potvrzena dohoda. Nevěřím, že by pan Schwarzenberg porušil slovo a popřel svůj podpis," řekl Lidovým novinám předseda ODS Petr Nečas.

Nečas potvrdil podmíněnost dohody

Nečas po slovní výměně v médiích novinářům smlouvu ukázal. „Dohodli jsme se na klíči počtu míst ve vládě 6:5:4, který je podmíněn dohodou o rozdělení resortů,“ citoval jedinou větu na papíře. Podle něj dohoda o konečném rozdělení vládních křesel nepadne dříve, než bude shoda na většině programových záležitostí.

„Nedovedu si představit, že by to mohlo pokračovat dále a především tímto způsobem. Považuji to za poměrně špatný signál pro veřejnost a omlouvám se veřejnosti za to, co se tady právě odehrává,“ dodal Nečas. Podle něj žádné další dohody nejsou.

Reklama

Související články

Koalice chce vytvořit novou vládu do 7. července

Vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných by měla vzniknout v polovině července. Koalice také počítá s tím, že na ustavující schůzi příští týden zvolí svého předsedu...

Výběr článků

Načítám