Hlavní obsah

S Topolánkem trpěla, teď kryje záda Nečasovi

Právo, luk, dan, map

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Miroslava Němcová (57) se poprvé do vedení ODS dostala v roce 2002. Paradoxně na kongresu, který zvolil Mirka Topolánka do čela strany. Jedna z největších příznivkyň tehdy končícího šéfa Václava Klause se netajila svými rozpaky z nového předsedy.

Foto: Petr Horník, Právo

První místopředsedkyně Miroslava Němcová a Alexandr Vondra. Zvolení obou bylo překvapením.

Článek

„Soužití“ Topolánka a Němcové v jednom grémiu, tedy nejvyšším stranickém vedení, nebylo vůbec jednoduché. „Všichni známe Mirka Topolánka, který pro ostřejší výraz nejde daleko. Mirka Němcová by zase nevypustila sprosté slovo ani na mučidlech, jednání grémií byla často pro oba utrpením,“ řekl Právu dlouholetý člen nejužšího vedení ODS.

Němcová často i veřejně Topolánkovi vyčítala například spojenectví s lobbistou Markem Dalíkem, či aféry jako byla toskánská dovolená s byznysmeny.

Poprvé jsem seděla na pódiu, kde seděl i Václav Klaus, pro mě naprostá ikona, klepaly se mi nohy a já jsem si říkala, jak ustojím první veřejné vystoupení před tak náročným auditoriem.
Miroslava Němcová

Němcová sama říká, že se nikdy neúčastnila zákulisních dohod. Její nedělní zvolení první místopředsedkyní tak bylo zjevně důsledkem rozhodnutí delegátů. Je jen otázkou, zda hlavním důvodem byla osoba Němcové, či spíš výraz nevole vůči Davidu Vodrážkovi a pražské ODS vůbec. Němcová měla pouze jedinou krajskou nominaci a to z její domovské vysočinské organizace.

Před Klausem se jí klepala kolena

Němcová ve svém projevu vzpomínala na své podnikatelské a politické začátky v 90. letech. Emotivně vylíčila i to, jak v roce 1998 vstoupila do vysoké politiky. Pomohlo jí i to, když řekla, že roli lídra na Vysočině tehdy vzala v době, kdy ODS byla na 10 procentech a funkce nebyla vstupenkou do nejvyšší politiky.

Tehdy se také potkala se svým idolem Klausem na mítinku. „Poprvé jsem seděla na pódiu, kde seděl i Václav Klaus, pro mě naprostá ikona, klepaly se mi nohy a já jsem si říkala, jak ustojím první veřejné vystoupení před tak náročným auditoriem. Přede mnou mluvil starý pan Benda, a když domluvil, tak mi Václav Klaus pošeptal do ucha, teď to budete mít těžké,“ uvedla Němcová. Dodala, že poté mluvila o tom, o čem od té doby vždy: o boji za svobodu.

Když začala na kongresu hovořit o personální obměně – „Děláme chybu, když mluvíme o nových či starých tvářích. Mluvme o dobrých tvářích.“ – sklidila i potlesk.

Němcová byla místopředsedkyní ODS v letech 2002 až 2006 a pak znovu zvolena v roce 2004. V posledních letech stranickou funkci neměla. Ve Sněmovně zasedá od roku 1998, od roku 2002 je její místopředsedkyní.

V devadesátých letech si Němcová pořídila knihkupectví ve Žďáru nad Sázavou. S podnikáním musela pro nedostatek času skončit.

Němcová: Chci usilovat o Sněmovnu
„Nekradu a jsem neúplatný,“ řekl Petr Nečas. Znamená to snad, že minulé vedení strany kradlo?
Ne, to bych Petru Nečasovi určitě nepodsouvala. Mluvil o sobě. V nominačním projevu každý mluví o sobě. Nastřelí programovou nebo ideovou vizi. A chce říct i nějakou osobní charakteristiku. Určitě tím nikam nemířil, nevymezoval se vůči někomu.
Proč neprošel David Vodrážka? A nerozštěpí vaši stranu, že Praha nemá ve vedení zástupce?
Nedělím ODS na Prahu a ostatní regiony, ale beru ji jako celek. Volba má přinést nové nadechnutí, nový impuls. Já doufám, že se to podaří. David Vodrážka pro ODS určitě vykonal kus práce a počítá se s ním dál, čili pražský region to nemusí vidět nějak úkorně.
Máte zájem o účast ve vládě?
Zatím jsem s Petrem Nečasem ani vteřinu o personálních otázkách nemluvila. Bavit se o tom budeme, ale zatím je to předčasné.
O jaké resorty chcete usilovat?
Nechci usilovat o resorty. Já chci usilovat o Sněmovnu.
Jak jste spokojena s volbou? Ve vedení ODS budou tři právníci.
Očekávám, že spolupráce bude korektní, slušná. S panem Drobilem jsem se nesetkávala tak často, abych mohla říct, že už s ním mám něco odžito. Že prostě víme, která témata nás společně zajímají. Budeme si muset teprve laťku spolupráce nastavit. Totéž s panem doktorem Blažkem.
Senátor Kubera uvedl, že kongres volil poprvé svobodně podle vlastního vědomí a svědomí delegátů. Ti byli snad v minulosti manipulováni a nuceni k té či oné volbě?
Dohody mezi regiony na minulých kongresech určitě bývaly. A volilo se podle nich. Prostě se ukázalo, že už i ta ODS toho má dost. Stejně jako se lidé ve sněmovních volbách rozhodli, že vezmou svůj voličský hlas do svých rukou a naloží s ním dramaticky jinak, než jak si strany myslely. Delegáti kongresu se zachovali úplně stejně a vzali do svých rukou rozhodnutí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám