Hlavní obsah

Hašek připouští, že si nechá post poslance i hejtmana

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek v rozhovoru pro Právo řekl, že zájmy krajů se budou lépe prosazovat ve Sněmovně, protože je tam možnost přímého kontaktu s vládou. Zřejmě si tak ponechá obě funkce.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Článek

Pane hejtmane, zahájil jste jednání s lidovci o ustavení koalice na jižní Moravě, poté, co ODS spolupráci s ČSSD ukončila. Jak jste pokročil?

Nyní se plně koncentruji na to, aby jižní Morava měla po zbytek volebního období fungující a stabilní krajskou koalici. Vážná jednání s KDU-ČSL jsou v plném proudu, do poloviny tohoto týdne probíhají schůzky expertů nad programem. Vedle toho jsou politické vyjednávací týmy, ty pak vyhodnotí shodu a priority. Ani v tomto novém uspořádání nezapomeneme na důstojnou roli pro opozici, tedy pro ODS a KSČM.

Jak to bude s vaším hejtmanským postem?

Jednání probíhají korektně, my nemáme žádný úmysl personálně zasahovat KDU-ČSL do věcí týkajících se koalice. Stejně tak lidovci jasně deklarovali, že nebudou zasahovat do personálních věcí ČSSD. Spíše se snažíme ve vzájemných diskusích se Stanislavem Juránkem najít pozitiva případného řešení spojení funkce hejtmana a poslance. Pokud skutečně koalice vznikne, tak předpokládám, že pan Juránek by byl mým statutárním náměstkem. A s ohledem na jeho veřejně známou ambici, že by mohl na podzim kandidovat do Senátu, tak nečekám, že bychom si vzájemně dávali podmínky, kterou funkci můžeme a kterou nemůžeme zastávat.

Ohlásil jste, že do konce června oznámíte, zda budete nadále hejtmanem a zároveň poslancem, nebo se jedné pozice vzdáte. Už jste se rozhodl?

Rozhodnutí zraje. Chci se soustředit na fungování krajů a Asociace krajů ČR. Protože tam nyní vidím prostor, kde soc. dem. bude moci uplatňovat volební program. Hejtmani budou mít nového partnera v podobě pravostředové vlády. Bude poměrně velkým úkolem nastavit systém komunikace mezi Asociací krajů a novou vládou. Musí to být komunikace, která bude přinášet užitek regionům.

Koexistence pravicové vlády a levicových krajů tu ještě nebyla. Doufám, že na praktických věcech, zejména nyní v době hospodářské krize, se nám hejtmanům podaří jednat a případně i dojednávat dohody s novou centrální vládou. Myslím si, že proto by bylo asi výhodné, aby šéf Asociace krajů měl možnost komunikovat s vládou napřímo. Sněmovna se nabízí jako ideální k jednání se členy vlády, z hlediska interpelací a také klíčové možnosti předkládat legislativní návrhy.

Dvě funkce, to jsou i dva platy. Neuvažujete se jednoho z nich vzdát?

Chtěl bych tuto věc jednoznačně vyřešit tím, že se vzdám poslaneckého platu. A každý měsíc bez nějakých složitých podmínek a pravidel poukážu tyto prostředky zcela veřejným a transparentním způsobem charitativním organizacím. Kdykoliv to bude zdokladovatelné.

Pokud se Petr Načas stane premiérem, vstoupíte s ním jako šéf hejtmanů do kontaktu?

Určitě. Jakmile bude jmenován nový premiér, vláda dostane důvěru, tak je podle mě naprosto přirozené, že požádám předsedu vlády o schůzku, abychom načrtli možnosti a obrysy budoucí komunikace a spolupráce. Nového premiéra budu také žádat o schůzku celé vlády se všemi hejtmany. Jsme přesvědčen, že několik měsíců povolebního vyjednávání přinese řadu aktuálních témat, která bude nutné prakticky řešit.

ČSSD přechází do opozice. Měla by to být opozice nulové tolerance nebo snahy po dohodě?

Bavíme se čistě hypoteticky, protože vláda ještě není jmenována. Myslím si, že jeden z jasných vzkazů, který dostala ČSSD od voličů je, že chtějí určitou změnu stylu politiky ČSSD. Součástí takové změny stylu je podle mne i to, že budeme ve Sněmovně opozicí razantní, ale také korektní. Nechci moc používat slovo konstruktivní. Fakticky to znamená, že není možné pouze stále pouze říkat: ne, ne, ne. Ale je potřeba předkládat jasné alternativy, jak by jinak řešila ČSSD konkrétní problémy.

Budoucí koalice by pak měla konzultovat klíčové záměry s ČSSD. Je to přeci o nastavení nového klimatu uvnitř české politiky, uvnitř Sněmovny. Nesmí to být ale jednání pro jednání. Chci ujistit voliče, že takový postup nebude znamenat, že se staneme rozplizlí a netransparentní. Program prostě budeme plnit. Nejde o to, abychom se stali „hodnou opozicí“, která za přivření očí bude odměněna křesly. ČSSD nevymění program za mocenské pozice. To by byla cesta, která by soc. dem. tlačila směrem k bezvýznamnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám