Hlavní obsah

Také zubaři chtějí jít do stávky

– KARLOVY VARY
Právo, Václav Pergl

Po lékárnách a ambulantních specialistech hrozí stávkou i stomatologové. Víkendový sněm České stomatologické komory, který se konal v Karlových Varech vyzval všechny zubaře, pokud vláda nesplní jejich finanční požadavky, aby vstoupili 6. ledna do jednohodinové stávky.

Článek

"Také nám Všeobecná zdravotní pojišťovna dluží velké peníze a to mnohé stomatologické organizace přivádí na pokraj krachu," řekl Právu v průběhu víkendového sněmu Jiří Pekárek, prezident stomatologické komory. Uvedl, že v současné době VZP platí stomatologům 30 dní po lhůtě splatnosti a v důsledku toho mnohé stomatologické organizace mají velké finanční problémy. Musejí totiž splácet úvěry a dluží také svým dodavatelům.

"Vláda ve své první pomoci zdravotnictví dává peníze pouze do nemocnic. Měli by je však také dostat i stomatologové. Bohužel poslední kroky vlády ukazují, že vláda řeší pouze nemocnice a na ostatní sféry zdravotnictví zapomíná. A to není možné," řekl Pekárek.

Vláda dá krajům pro nemocnice 3,4 miliardy a zdravotním pojišťovnám další tři miliardy. Stomatologové žádají, stejně jako lékárníci a ambulantní specialisté, aby vláda při sanaci zdravotnictví myslela i na ně, protože už nejsou dále ochotni dotovat finanční deficit zdravotnictví.

Povinné členství

Víkendový sněm se zároveň vyslovil pro povinné členství stomatologů ve stomatologické komoře. V listopadu se totiž znovu ozvaly hlasy, zejména z lékařské komory, že členství v komorách by mělo být nepovinné. Stomatologové se ale domnívají, že současné povinné členství plně vyhovuje a garantuje pacientům, že stomatologové jim budou poskytovat péči na úrovni nejmodernějších poznatků.

Pekárek Právu vysvětlil, že pokud stomatologové 6. ledna příštího roku opravdu vstoupí do hodinové stávky, pak o tom budou pacienti včas vyrozuměni. V ordinacích by o tom měly viset plakátky i s tím, proč do stávky vstoupili a kdo je za ni odpovědný.

Reklama

Související témata:

Související články

Lékárny a ambulantní lékaři hrozí stávkou

Lékárny a také ambulantní lékaři vstoupí 6. ledna příštího roku do hodinové výstražné stávky, pokud jim vláda nevyjde do letošního 15. prosince vstříc...

Výběr článků

Načítám