Hlavní obsah

Zelení brojí proti manipulaci s volebními okrsky na Praze 4

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Strana zelených se zlobí, že radnice Prahy 4, jíž vévodí ODS, začala slučovat volební okrsky, aby znevýhodnila politickou konkurenci. Podle místního šéfa SZ Petra Štěpánka byl zastupitelstvem, kde má ODS drtivou většinu, bezdůvodně zrušen okrsek Nusle, což pokládá za pohrdání demokracií. Podle radnice však zelení věc nafukují a snaží se zviditelnit před volbami.

Článek

„ODS jednoduše podlehla pokušení manipulace s volebními obvody tak, aby se dostala do výhody a pokud možno znevýhodnila své soupeře. Pravým důvodem jsou tradičně slabé výsledky ODS v Nuslích,“ uvedl v tiskové zprávě Štěpánek s tím, že před osmi lety zde získala ODS až o tři procenta méně hlasů než jinde. Podle Štěpánka ODS od té doby s obvody před každými volbami manipuluje.

Štěpánkovi vadí zejména to, že pro rušení okrsků neměla radnice věcný důvod jako migraci obyvatel nebo masivní rozvoj v některém z katastrů. Návrh schválený tento týden na zastupitelstvu nebyl navíc projednán ve výborech nebo komisích.

"Starosta Pavel Horálek (ODS) účelovou úpravou volebních obvodů pohrdá demokracií i obyvateli Nuslí. Zvyšuje zákonem danou hranici pro vstup do zastupitelstva nad pět procent a spojuje k sobě nesouvisející území. Arogantně k tomu využívá hlasovací většiny ODS,“ zlobí se Štěpánek.

Radnice kritiku odmítá

Radnice ale dává Štěpánkova slova do souvislosti s předvolební kampaní.

„Příliš silná slova, která mají pouze sloužit ke zviditelnění. Co je demokratické nebo není, je otázkou. Co se týče okrsků, rozhodlo o tom zastupitelstvo v poměru 31 : 5, pro byli zástupci čtyř stran, proti jen zelení. Máme dojem, že demokracii si zelení vysvětlují tak, jak jim to vyhovuje,“ sdělila Novinkám mluvčí radnice Žaneta Pilařová.

Podle ní k žádnému rušení okrsků nedochází a podotýká, že v roce bylo okrsků 129, o tři roky později dokonce 131. „Ta změna se týká pouze 16 okrsků ze 131 a spočívá v tom, že v některých lokalitách bylo nelogické terénní rozmístění, takže šlo o to, aby vznikly ucelené lokality. Jednalo se o terénní úpravy,“ řekla Pilařová.

Stejně tak se ohradila také proti námitce, že by ODS neměla v Nuslích příznivé výsledky a dodala, že strana má odsud šest zastupitelů.

Výtky vůči manipulacím s obvody na magistrátu má i ČSSD

S podobným protestem jako zelení na Praze 4 vystoupila ve čtvrtek také pražská ČSSD. Magistrátní opozice tvrdí, že radnice ovládaná občanskými demokraty chce rozdělit Prahu na sedm volebních obvodů, čímž by značně přitížila menším stranám.

„Více obvodů znamená těžší situaci pro malé strany – pro získání jednoho zastupitelského postu bude potřeba více procent hlasů, což menší strany diskriminuje,“ kritizuje záměr zastupitel za ČSSD Jiří Dientsbier.

Reklama

Výběr článků

Načítám