Hlavní obsah

Fischerovi ministři nemají zajištěnou budoucnost, jen Janota je v klidu

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Co bude s ministry Fischerovy vlády, které nominovaly ODS a ČSSD? Vrátí se do původních funkcí? Šanci k tomu mají ti z ODS, neboť tato strana bude v trojkoaliční vládě lídrem. Ovšem rozdělování křesel je ještě daleko a ani oni nevědí, jak dopadne.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Eduard Janota (vlevo), premiér Jan Fischer a ministr dopravy Gustav Slamečka

Článek

Například bývalý šéf Státního fondu dopravní infrastruktury, nyní dosluhující ministr dopravy Gustáv Slamečka (za ODS) na dotaz Práva přiznal, že by se rád vrátil na své místo, ale dodal: „Jistotu moc nemám.“

Podobně se vyjádřil i končící ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška (za ČSSD), který do Fischerovy vlády nastoupil z funkce šéfa agentury CzechTourism, řízené přímo ministerstvem.

„Chcete vědět víc, než vím teď já,“ řekl Právu na otázky, zda se vrátí na své původní místo. Připomněl, že na to sice má ze zákona právo, ale jistotu rozhodně ne. Příliš se o své budoucnosti nechtějí šířit ani ministr sociálních věcí Petr Šimerka či ministr obrany Martin Barták (za ODS).

Oba před vstupem do vlády působili v náměstkovských funkcích. Šimerka, nominovaný do vlády soc. dem., přitom ve funkci náměstka vydržel i po dobu Topolánkovy vlády, kdy byl ministrem Petr Nečas z ODS.

„Opravdu o tom nepřemýšlím, snažím se, aby resort běžel co nejlépe,“ řekl o své budoucnosti Právu Barták. Podobně odvětil i Šimerka.

Janota už rozpočty dělat nechce

V klidu je tak především končící ministr financí Eduard Janota, který se na náměstkovské místo, kde sedí už 11 let, rozhodně vrátit nechce.

„Budu se živit poradenstvím, ve státních službách určitě nezůstanu,“ sdělil Právu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám