Hlavní obsah

Kampaň ČSSD byla příliš konfrontační, říká Soukup

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf reklamní skupiny Médea Group Jaromír Soukup v rozhovoru pro Právo řekl, že kampaň ČSSD byla příliš konfrontační a oznámení o odstoupení Jiřího Paroubka z funkce šéfa strany jej překvapilo.

Článek

Byla rezignace Jiřího Paroubka nevyhnutelná?

Nevím, jeho krokem jsem byl překvapen.

Plánuje se vzdát i poslaneckého mandátu ve Sněmovně?

Od voleb jsem s ním nehovořil.

Z jakých důvodů ČSSD ztratila ve volbách téměř půl miliónu voličů?

Na takové otázky mohu ale odpovídat jen jako šéf Médey Group, velké reklamní skupiny, jejíž jedna součást se zabývá politickým marketingem. Z tohoto pohledu mohu konstatovat, že nepochybně jedním z důvodů byla silně konfrontační kampaň.

Ta se přece v jiných zemích osvědčila.

Marketingová zkušenost i příslušná data říkají, že spotřební chování lidí v Česku je velmi konzervativní a že se lidé při svém rozhodování neradi nechávají ovlivňovat vyvoláváním negativních emocí. Při jejich rozhodování ve volbách je vidina konfliktů spíše odpuzovala.

Dalším z důvodů byl jistě vyhlášený bojkot médií ze strany předsedy ČSSD. Nikdo nemohl očekávat, že by takové jednání bylo pro média přijatelné a tento bojkot byla velká chyba.

Takže chyba Paroubkova?

K výbavě každého politika musí patřit základní mediální zdatnost a cit. Média mají nezastupitelnou úlohu při vytváření veřejného mínění. A to je správně. Není možné vyhrát válku s médii a každý politik musí své výroky a jednání korigovat s ohledem na mediální reakce právě proto, že média spoluvytvářejí veřejné mínění.

Z pohledu marketingového se mi na první pohled jeví, že volební výsledek ČSSD ovlivnil i relativně velký zisk SPOZ Miloše Zemana a Suverenity Jany Bobošíkové, dohromady přes osm procent. ČSSD se měla více soustředit na komunikaci s voliči těchto stran.

A co iniciativy Vyměňte politiky, kroužkování či videoklip Přemluv bábu?

Ty k volbám patří stejně jako iniciativy na Facebooku. Takovou svobodu je potřeba respektovat. Co se videoklipu týče, z pohledu politického marketingu se mi nelíbil, byl zbytečně konfrontační až urážlivý. Negativní kampaně prostě nefungují, klip ale vyvolal velkou pozornost médií.

Co stojí za úspěchem TOP 09 a Věcí veřejných (VV)?

Můj názor je, že lidé jednoduše rozhodli o změně politické mapy. Je nadlouho překreslena. Nové strany jistě nejvíce těžily z nedobrého obrazu, z celé řady korupčních afér a podezření z nich u dosavadních hegemonů – ODS a ČSSD.

Lidé viděli naději na změnu. Ale pozor, i média si musí zvyknout na změnu. Dosavadní vidění politiky budou muset změnit, a tak jak lidé rozhodli, že mají dost stereotypu a chtějí změnu, i média budou muset měnit stereotypní až cynické vnímání politiky a politiků.

Jistě každý podnikatel, který do politiky vstupuje, musí počítat s tím, že bude pod drobnohledem médií, zda se neobohacuje, ale presumpce viny, to ne. Zvláštní je, že v komunální politice jsou podnikatelé dávno přijatelní.

Co podle vás přinese případná vláda ryzí pravice?

Zdá se, že součástí nových politických pořádků, o kterých lidé rozhodli, je změna v chápání pravice a levice. Dokonce jsem slyšel pana Kalouska říkat, že TOP 09 je pravicová strana a ODS středová. Na vaši otázku bych proto spíše odpověděl, že vláda přinese to, co koaliční smlouva bude obsahovat a co bude obsahovat programové prohlášení takové vlády.

Lidé se zřejmě budou muset připojišťovat kvůli zdravotní péči, například aby nemuseli platit za operace. Myslíte, že VV jsou zárukou, že se tyto fondy nevytunelují?

Problematika zdravotnictví bude jistě pro jakoukoliv koalici jedním z nejtěžších témat. Právě vzhledem k tomu, že lidé ve volbách vnímali boj proti korupci jako jedno z klíčových témat, měl by být boj proti korupci i v takových případech, jako zmiňujete, jednou z priorit vlády.

Před čtyřmi lety jste podpořil zelené. Co říkáte jejich krachu?

Zelená politika má své místo, otázky životního prostředí, přímé demokracie, ohleduplnosti k sociálně slabším budou jistě tématy, která lidi zajímají. S lidmi, kteří se s nimi spojovali v současné Straně zelených, nechci mít nic společného. A voliči rozhodli úplně stejně.

Reklama

Výběr článků

Načítám