Hlavní obsah

Bárta nebude nikdy ministrem vnitra, uklidňuje John

• Aktualizováno

Tvrzení, že Věci veřejné budou chtít vybojovat klíčové ministerstvo vnitra pro svého sponzora Víta Bártu, v úterý důrazně popřel předseda VV Radek John. Spekulace se odvinuly od toho, jaký VV kladou důraz ve svých vystoupeních na boj s korupcí. John nicméně zopakoval Bártovo vyjádření, že jeho strana nemusí v kabinetu nutně figurovat.

Článek

"Bárta nikdy nebude ministrem vnitra," prohlásil za VV John na mimořádné tiskové konferenci. Podle něj stále není jisté, zda "véčkaři" do vlády vůbec vstoupí. "My nejednáme o koalici proti zadlužování, my jednáme o koalici proti zadlužování a korupci," zdůraznil šéf VV s tím, že jeho strana ve vládě být nemusí, ale může podpořit menšinovou vládu ODS a TOP 09. Pak by VV podpořila i menšinový kabinet výměnou za přesně dané termíny a body, které vláda splní.

"Nezříkáme se odpovědnosti do vlády vstoupit, ovšem za cenu, že budeme rovnocenní partneři," řekl John, který v pondělí večer jednal s lídrem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem a po setkání prohlásil, že pozice obou stran jsou podobné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Volební manažer VV Vít Bárta

Nyní VV reagovala na spekulace, že usiluje o ministerstvo vnitra nebo spravedlnosti pro volebního manažera a sponzora Víta Bártu. John to popřel a opakoval, že zatím se o rozdělení postů a konkrétních jménech vůbec nemluvilo.

Ani Bárta o vládě neuvažuje 

Také Vít Bárta odmítl, že by uvažoval o vstupu do vlády, a to jak na funkci ministra vnitra nebo spravedlnosti. Nicméně oznámil, že se vzdává pozic ve své firmně ABL, odmítl však odpovědět na otázku, zda svůj podíl prodá.

Bárta, který je volebním manažerem strany a jedním ze členů vyjednávacího týmu VV, například v pondělí ve vysílání České televize uvedl, že vzhledem k různosti názorů na protikorupční politiku v podobě, jak ji prosazují VV, je možné, že by strana pouze podpořila menšinovou vládu ODS a TOP 09. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám