Hlavní obsah

Kromě Nečase by měli odejít všichni, říká Němcová

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Občanské demokraty v příštích týdnech zřejmě čeká jedna z největších personálních bouří v jejich historii. Jasno má dosavadní místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová. Podle ní by ve vedení s výjimkou lídra Petra Nečase neměl zůstat kámen na kameni.

Článek

„Určitě nebudu kandidovat na předsedkyni a budu stoprocentně podporovat Petra Nečase. Chtěla bych kandidovat na místopředsedkyni, samozřejmě pokud získám podporu doma,“ řekla Právu Němcová. Byla jedničkou na Vysočině a získala přes 5000 preferenčních hlasů.

Poslední šance

Němcová, která v dřívějších volebních obdobích už post místopředsedkyně ODS zastávala, vždy měla blízko k prezidentu Václavu Klausovi. Teď už delší dobu kryje záda Nečasovi. Byla na jaře jedna z prvních, která vyzvala Mirka Topolánka k odchodu z čela ODS.

Nyní volá po co největších změnách: „Já si myslím, že by měly nastat opravdu velmi výrazné, skoro bych řekla stoprocentní s výjimkou předsedy strany, protože nám voliči vydali jasný signál,“ soudí Němcová.

Volby podle ní byly velkým varováním, aby ODS začala dělat korektní politiku a chovala se zodpovědně. „Je to poslední šance, kterou ODS od voličů dostala,“ dodala Němcová.

Včera jako by ji vyslyšel místopředseda Petr Gandalovič. Ten oznámil, že kvůli špatnému výsledku v Ústeckém kraji už na kongresu kandidovat nebude. Červenou přitom ve volbách dali voliči také dlouholetému místopředsedovi Ivanu Langrovi, který, ač byl jedničkou na kandidátce, kvůli preferenčním hlasům svých kolegů zůstane mimo Sněmovnu.

Na dotaz, zda by tedy měli kromě Langra a Gandaloviče odejít také první místopředseda David Vodrážka a „řadový“ zástupce šéfa ODS Petr Bendl, Němcová uvedla: „Čím větší obměna vedení ODS bude, tím lépe.“

Volební kongres Nečas svolal už na 19. a 20. června. [celá zpráva]

„Nechci jelimánky“

S Němcovou se shoduje například senátor a Nečasův blízký spojenec Alexandr Vondra. Ten už v sobotu hovořil o nutné generační obměně v ODS. Pilně nyní ovlivňuje dění v ODS po Nečasově boku. Bylo by tedy přirozené, kdyby i Vondra kandidoval na místopředsedu. Zatím o tom ale nemluví.

Někteří politici občanských demokratů se v kuloárech netají rozpaky nad úvahami o razantních změnách, když upozorňují, že právě Nečas patří k nejdéle sloužícím členům vedení strany a nese tedy stejnou zodpovědnost.

Nečas v pondělí řekl, že neví, zda bude mít protikandidáta. Pokud bude předsedou, chce kolem sebe lidi, „kteří budou působit důvěryhodně, pracovité, na druhé straně lidi, kteří mají určitou politickou zkušenost, nejsou to političtí jelimánci“, uvedl v Českém rozhlase.

K současným členům vedení se vyjádřil mnohoznačně. „Samozřejmě že nemám žádný důvod mít předsudky vůči kolegům, se kterými jsem byl dlouho ve vedení ODS. Takže já si to dovedu představit,“ uvedl na dotaz, zda by mohli někteří nynější místopředsedové zůstat. Později odhadl: „Řada z těch jmen, kteří nebudou kandidovat, bude širší než pouze pan Gandalovič.“

K Němcové Nečas uvedl, že by ODS „žena ve vedení slušela“, místopředsedkyni Sněmovny podle svých slov léta zná a váží si jí.

Bendl: nemáme se za co stydět

Bendl pro Právo k názoru, že i on by měl odejít, uvedl, že rozhodne kongres. „Mám pocit, že by i v ODS mělo platit, že když má někdo dobrý výsledek... Vždycky odměna je za práci a my se nemáme za co stydět.“

ODS v Bendlově Středočeském kraji získala téměř 24 procent, což je nadprůměrný výsledek. Celkem straně dalo hlas 20,22 procenta. Bendla také lidé nejvíc z ODS kroužkovali (16 593).

„Nejenom vzhledem k preferenčním hlasům, ale i k výsledku v kraji se určitě pokusím nabídnout svou osobu na místopředsedu,“ dodal Bendl, který na šéfa podporuje Nečase.

Mezi teoretickými kandidáty do vedení je i poslanec a lídr moravskoslezské kandidátky Pavel Drobil. I on dostal slušný počet přednostních hlasů (7744). Nečas ho také jmenoval do svého kompetenčního týmu pro hospodářství, podnikání a zaměstnanost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pavel Drobil

Drobil svou kandidaturu označil za předčasnou, nicméně i on volá po zásadních změnách. „Občané vyslovili ODS výrazné varování. My to bereme vážně, s pokorou. Je třeba dokončit všechny změny, aby ODS opět nabyla částečně ztracené důvěry. Samozřejmě změny se nejviditelněji objevují vždycky v personách,“ řekl Drobil Právu.

Jednou z nových tváří na celostátní úrovni bude zvolená poslankyně, starostka Prahy 2 Jana Černochová. Ta se podle svých slov zatím rozkoukává ve Sněmovně a na kandidaturu do vedení strany ani vteřinu nepomyslela.

Černochová doufá, že Nečas zůstane. Podle ní sice prohrál, „ale s obrovskou ctí“. Volby prý daly najevo, že je potřeba vytvořit novou ODS se starými hodnotami.

Nečas naznačil své preference už před volbami složením zmíněného kompetenčního týmu. Vedle Vodrážky, Bendla, Vondry, Drobila či Němcové v něm je senátorka Daniela Filipiová, poslanec Jiří Pospíšil či ekonomický expert Martin Kocourek.

Reklama

Výběr článků

Načítám