Hlavní obsah

Šampaňské přichystané na úspěch ČSSD mnozí odmítali

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČSSD měla v Lidovém domě připravené na zapití touženého, ale nakonec neuskutečněného "grandiózního vítězství" šampaňské. Zářivý triumf se nakonec nekonal, a tak sklenky sektu začali pozdě večer rozdávat číšníci restaurace Hybernia, kde bylo rozloženo volební studio. Mnozí aktéři smutného večera ČSSD ale zpočátku sklenky původně vítězného moku odmítali.

Foto: David W Cerny , Reuters

Sociální demokraté čekali lepší výsledek.

Článek

V Lidovém domě zavládla v sobotu pozdě večer zvláštní nálada. Šok z výsledku voleb byl jasně znát. Strana, která se nejen na tiskových konferencích kasala, že má vítězství v kapse, nakonec uhrála výsledek, který vyvrcholil oznámením rezignace šéfa ČSSD Jiřího Paroubka.

Ve „sklepeních“ restaurace Hybernia bylo přitom připraveno vítězné šampaňské. Nebylo ale co oslavovat, a tak nakonec začali číšníci obíhat přítomné s přemlouváním, aby si sklenku vzali. První várka rozhodně neuspěla a mnozí si nechtěli původně nápoj radosti vzít. „Co s ním, žádná oslava se nekoná,“ komentovala šampaňské jedna z členek ČSSD. Teprve s další dávkou se situace trochu změnila.

Nápojům s obsahem alkoholu se věnovali například mladí sociální demokraté, kteří byli k vidění jako odpůrci ODS na některých akcích této pravicové strany. „Ať žije socialismus,“ vykřikovali, když si připíjeli nakonec nevítězným a zpočátku odmítaným šampaňským. Pro televizi dokonce svou exhibici zopakovali.

Zaděláno na personální změny

Přítomní členové ČSSD mezitím začali řešit, co dál. Nože začali především brousit politici z Ústeckého kraje, kde zatím vládne Paroubkův blízký Petr Benda. "Rok na mě jenom útočili," komentoval chování Bendova vedení ústecký člen ČSSD.

Hovořilo se ale také o tom, že se Paroubkovi lidé snaží donutit hokejistu Jiřího Šlégra, aby se vzdal nově nabytého mandátu a Benda, který se do Sněmovny podle výsledků nedostal, se posunul o příčku výš a v dolní komoře zasedl.

„Beztak mu to nebude nic platné, Sněmovna ho vydá,“ narážel jeden ze severočeských soc. dem. na spekulaci, že Bendovi jde jen o to získat poslaneckou imunitu. Mezi přítomnými soc. dem. v Lidovém domě převládalo zklamání, ale i kritická nálada vůči Paroubkovi a jeho lidem.

Někteří blízcí Paroubkovi spolupracovníci pak neskrývali smutek, ale také zděšení z volebního výsledku. Jejich kariéra je totiž ohrožena. Po dvoře restaurace Hybernia tak spolu pobíhali bývalý šéf Úřadu vlády ČR Ivan Přikryl a šéf marketingu ČSSD Petr Dimun. „To je hustý, ale co se dalo čekat při tak vedené kampani,“ komentovala výsledek voleb pod příslibem anonymity členka ČSSD.

Podle děčínského soc. dem. Jaroslava Foldyny, který se stal poslancem, by měla ČSSD odejít do opozice a soustředit se plně na práci v parlamentu. „Žádné dozorčí rady, žádné funkce,“ řekl Foldyna Právu. ČSSD by podle něj měla přinášet témata, především boj s korupcí a snažit se ochránit občany před dopady krize.

Reklama

Související články

Paroubek nebude ve vyjednávacím týmu ČSSD

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v komentáři k průběžným výsledkům voleb řekl, že lidé si vybrali jiný směr, než jaký nabízela ČSSD. "Občané si v těchto volbách...

Výběr článků

Načítám