Hlavní obsah

Volí se i v oblastech, kde před týdnem byla voda

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohumín

Před necelými dvěma týdny byla část Bohumína pod vodou. Povodeň sice zkomplikovala ale nezastavila přípravy a neohrozila ani zahájení voleb do Sněmovny.

Foto: Pavel Karban, Právo

Jan Pavlus odvolil přímo na fotbalovém hřišti v bohumínské části Vrbice. Nedávná povodeň mu totiž poničila obydlí, a tak členky volební komise přivezly volební urnu až k poničenému domu.

Článek

„Členové volebních komisí evidují už poměrně dost voličů ze zatopených míst. Zatím většina z nich nevyužila možnosti, aby za nimi přijela komise s přenosnou urnou, ale k volbám přišli sami. Zatím vyjeli s přenosnou urnou jen za jednou zaplavenou rodinou v městské části Vrbice,“ hlásila v pátek odpoledne mluvčí Bohumína Lucie Balcarová.

Tři hodiny po otevření volebních místností podle ní odvolilo v zaplavených oblastech od 13 do 20 procent lidí. „Před většinou volebních místností čekal před jejich otevřením hlouček voličů. Na mnoha místech už vyrazila komise za voliči s přenosnou urnou. V městské části Šunychl, který také postihla velká voda, už k volbám přišla i nejstarší volička, které je osmadevadesát let,“ doplnila.

Vytopení možnost volit doma uvítali

Mezi těmi, které nedávná povodeň poškodila a přesto volili, patří i manželé Jiřina a Jan Pavlusovi. Právě za nimi, do bohumínské části Vrbice, přivezli před 16. hodinou volební urnu. Pavlusovi žijí na okraji fotbalového hřiště, protože sedmašedesátiletý Pavlus je správcem fotbalového areálu. „K volbám chodím pravidelně. Ke všem. Takže jak  mi zavolali, že za náma mohou přijet s urnou, tak jsme toho využili,“ řekla jeho dvaašedesátiletá žena.

Přiznala také, že pokaždé volí jinou stranu. Letos ale dala na manžela a volila ČSSD.

„V roce 1997, kdy jsme měli dva metry dvacet vody, nám nikdo nepomohl. Teď je to jiné. Jsou tu lidi, kterým není osud nás zaplavených lhostejný. Od města jsme taky dostali garsonku. Tak na tři, čtyři měsíce, než to tu všechno uschne a dáme to do pořádku,“ odhadovala důchodkyně, kdy se asi vrátí domů. „Já už bych nešla, ale kvůli manželovi půjdu. On tím fotbalem žije, tak jsem mu řekla, že to ještě jednou tady zkusím,“ povzdechla si.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám