Hlavní obsah

Soud rozhoduje o zbavení svéprávnosti soudce Nagye

– Česká Lípa
Právo, Radim Vaculík

Okresní soud v České Lípě rozhoduje o možném zbavení svéprávnosti bývalého mladoboleslavského soudce Pavla Nagye, který trpí duševní poruchou. Nagy čelí od loňského března obvinění z korupce a dalších trestných činů.

Foto: ČTK

Mladoboleslavský soudce Pavel Nagy (vlevo) u kárného senátu Nejvyššího soudu v Brně

Článek

Nagy čelí obvinění kvůli tomu, že měl na schůzkách nahrávaných skrytou kamerou Novy přebírat peníze za informace, ke kterým měl ze své tehdejší funkce civilního soudce přístup.

„Návrh na zbavení způsobilosti k právním úkonům podal rodinný příslušník dotyčného. Soud by měl v červnu projednat, zda bude či nebude tento muž způsobilosti zbaven, nebo zda bude jeho způsobilost jen omezena,“ řekla Právu místopředsedkyně soudu Ivana Lukášová. Neupřesnila, kdo z rodiny návrh podal.

Co to pro obviněného muže, kterému hrozí až dvanáctileté vězení, znamená? Pokud by jej soud zbavil svéprávnosti, vybral by mu opatrovníka, vesměs z řad rodiny (vyjma samotného navrhovatele na zbavení svéprávnosti), případně někoho z pracovníků odboru sociální péče obecního úřadu v místě bydliště.

Zbavení svéprávnosti není často doživotní

Ten by pak za Nagye vyřizoval veškeré právní úkony, tedy uzavíral smlouvy, vyzvedával doporučenou poštu, staral se o jeho finance či podepisoval souhlasy s hospitalizací nebo s operačním zákrokem.

Zbavení svéprávnosti ale není často doživotní, o jeho zrušení však vždy znovu rozhoduje soud, a to na návrh kohokoli, včetně samotného Nagye.

Případná Nagyova nesvéprávnost ale zároveň nemusí mít vliv na jeho trestní stíhání. „Stává se, že osoba, která je zbavená způsobilosti k právním úkonům, je pro trestní právo příčetná, a tedy trestně odpovědná. Nebo naopak,“ uvedla šéfka Unie státních zástupců Lenka Bradáčová.

Podle dostupných informací znalci v případě bývalého soudce uvedli, že Nagy měl v době domnělého páchání trestných činů kvůli duševním problémům sníženou příčetnost, nikoli zcela vymizelou.

To by znamenalo, že by mohl skončit v případě uznání viny i za mřížemi. Jeho zdravotní stav se prý ale po zahájení trestního stíhání nadále zhoršoval. Proto policie podle důvěryhodného zdroje Práva v této věci navrhla státnímu zástupci, právě i na základě posudků expertů, aby přerušil jeho trestní stíhání, protože by prý nebyl schopen se dostatečně u soudu bránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám