Hlavní obsah

Koho za Klause? Strany jsou tajemné jako hrad v Karpatech

Novinky, jim, jas, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovní volby v květnu rozhodnou také o tom, kdo bude za tři roky hrát první housle při volbě prezidenta v případě parlamentní volby hlavy státu. Podle exprezidenta Václava Havla by proto měly strany ještě před volbami zveřejnit své kandidáty, ale to se žádnému ze subjektů, které mají šanci proniknout do Sněmovny, zatím nechce.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pražský hrad

Článek

Podle stranických sekretariátů je na určení konkrétního jména ještě brzy. Někteří však říkají, že například ČSSD má ve skutečnosti o příštím prezidentovi jasno.

Strany také zřejmě nechtějí vytahovat své trumfy před volbami, jelikož se mohou obávat, že by se z jejich kandidátů staly terče negativní kampaně ze strany konkurence. Navíc o parlamentních volitelích, pokud neprojde přímá volba, rozhodnou i podzimní volby do třetiny Senátu.

„Zatím jsme se o tom nebavili. Soustředíme se plně na kampaň, nyní to skutečně není na pořadu dne,“ sdělil Novinkám mluvčí občanských demokratů Martin Kupka. V ODS se zatím jen spekuluje o současném předsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi, který se netají tím, že by funkci po Václavu Klausovi rád převzal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS)

O hlavě státu hlasují obě parlamentní komory na společném zasedání. Volitelů prezidenta je 281, za plné účasti je nejtěsnější možnou většinou 141 hlasů. Ve hře stále ale je změna ústavy a přímá volby na Hrad občany.

Pravice varuje před Paroubkem

Přestože občanští demokraté nechtějí říci, koho do volby vyšlou, o protikandidátovi mají už jasno. „Pokud se totiž v parlamentních volbách 2010 podaří uspět KSČM a ČSSD, bude první předpoklad zvolení Jiřího Paroubka prezidentem v roce 2013 naplněn.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Pokud uspějí obě zmíněné strany i v podzimních volbách do Senátu, dílo bude bohužel takřka dokonáno,“ uvádí například trojka středočeské kandidátky Marek Šnajdr, jehož krajská organizace ODS na protiparoubkovskou kartu vsadila i v kampani.

Podobně také Strana zelených se nehodlá výběrem kandidáta zabývat před volbami, ačkoli rovněž připouští, že květnové hlasy rozhodnou o tom, zda se Paroubek stane prezidentem. Podobně o tom mluví i zemanovci.

Zelení: bude to typ Švejnara

„Zelení před volbami jméno žádného kandidáta nezveřejní, ale výsledek sněmovních voleb do značné míry příštího prezidenta určí. Občané už nyní rozhodnou o tom, zda prezidentem bude Jiří Paroubek, nebo někdo jiný. Výsledek voleb zároveň ukáže, jaká je šance, že příštího prezidenta budeme volit přímo, což zelení prosazují,“ uvedl mluvčí zelených René Kubášek.

Nastínil zatím jen parametry budoucího kandidáta: „Těmi jsou schopnost nadstranického pohledu, proevropské smýšlení, silné občanské postoje a v neposlední řadě environmentální odpovědnost. Naším kandidátem bude opět osoba typu Jana Švejnara.“

A TOP 09? „Do volby prezidenta republiky zbývá ještě hodně času, tudíž jsme se touto otázkou vůbec nezabývali. Zajisté jméno našeho kandidáta neohlásíme před parlamentními volbami, ale až před volbou prezidenta republiky. Snaha musí býti najít kandidáta, který reprezentuje celý český národ a který bude celým českým národem přijat. Potřebujeme někoho, kdo si užívá vážnosti doma i v zahraničí. Pokusme se vyvarovati politického kšeftování u příležitosti volby prezidenta republiky,“ okomentoval pro Novinky situaci předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Věci veřejné uvedly, že chtějí volbu lidmi. „Trváme na přímé volbě prezidenta, díky čemuž nejsou straničtí kandidáti prioritou,“ tlumočila stanovisko strany mluvčí Petra Hrušová.

Ve značném předstihu se o volbě prezidenta nechtějí bavit ani lidovci. „Otázka nominace na prezidenta je příliš vážná a žádá odpovědné projednání. KDU-ČSL určitě včas svého kandidáta na prezidenta veřejnosti oznámí,“ sdělila mluvčí lidovců Martina Kaderová.

Mlčí i levice

Celá levice slibuje změnit zákony a prosadit přímou volbu prezidenta, ani tyto strany údajně o prezidentském kandidátovi nejednají. Že by prezidentem měl být Paroubek, už zaznělo několikrát. Záleží však na tom, jestli budou již příštího prezidenta volit přímo občané nebo parlament.

Mám cíl udělat vše pro to, aby za čtyři roky ČSSD uspěla a měla svého prezidenta. A tím prezidentem byl Jiří Paroubek. A to si myslím, že je takový hezký cíl
David Rath

Paroubek se se svými ambicemi nechce před sněmovními volbami připomínat. „ČSSD nemá v tuto chvíli kandidáta na prezidenta, asi rok před volbou zahájíme vnitrostranickou diskusi,“ vzkázal pouze Paroubek prostřednictvím mluvčí Kateřiny Blechové.

Že kandidátem bude právě on, už nicméně Paroubek avizoval před lety a má k tomu ve straně spojence.

„Mám cíl udělat vše pro to, aby za čtyři roky ČSSD uspěla a měla svého prezidenta. A tím prezidentem byl Jiří Paroubek. A to si myslím, že je takový hezký cíl,“ uvedl před rokem v rozhovoru pro Právo středočeský hejtman a poslanec David Rath.

Paroubka Rathův plán potěšil a naznačil, jak tomu otevřít cestu. „Pokud zvítězí ČSSD ve volbách do Sněmovny a pokud se stanu premiérem a pokud budu úspěšným premiérem, tak mohu o tom někdy za tři čtyři roky uvažovat,“ řekl loni Právu.

Paroubkova popularita ve společnosti se v tuto chvíli pohybuje kolem čtyřiceti procent. Jestliže si tedy po volbách vyslouží post premiéra a prosadí přímou volbu, bude záležet také na jeho vládnutí, jestli se mu preference zvednou do té míry, aby byl pro většinu lidí vhodným kandidátem.

„KSČM je suverénní politická strana a vlastního kandidáta na prezidenta bychom jistě předkládali. A to pro politická jednání nebo i pro samotnou volbu,“ řekl Právu šéf komunistů Vojtěch Filip. O jménech je podle něj předčasné hovořit.

Komunisté by vhozením vlastního kandidáta do vysoké hry o Hrad až tolik nepřekvapili. I do klání v roce 2008 vyslali současnou šéfku Suverenity Janu Bobošíkovou.

A zemanovci? „Pokládáme to za velmi předčasné,“ uvedl na žádost o zveřejnění svého kandidáta expremiér a předseda Strany práv občanů – zemanovci Miloš Zeman.

„Podporujeme přímou volbu prezidenta a v ní ať rozhodne osm a půl miliónu oprávněných voličů, a ne 281 poslanců a senátorů,“ doplnil kandidát na prezidenta z roku 2003, který si na nepřímé volbě vylámal zuby. A zda by šel do hradní volby, ukáže hlavně to, zda teď projde do Sněmovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám