Hlavní obsah

Ústavní soud odmítl Dohnalovu stížnost na poslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Ústavní soud odmítl stížnost prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františka Dohnala. Nelíbilo se mu, že mu poslanci vyhrožovali a ukládali pokuty kvůli kontrolám na NKÚ. Jak vyplývá z databáze usnesení, soud o tom rozhodl bez veřejného jednání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident NKÚ František Dohnal

Článek

Sněmovna udělila Dohnalovi pokutu 50 000 korun za to, že poslancům neumožnil kontrolovat hospodaření NKÚ. Dohnal se proti tomuto rozhodnutí odvolal, což však bylo odmítnuto.

Podle Ústavního soudu Dohnal ústavní stížnost podal předčasně. "Je zřejmé, že za daného procesního stavu nejsou vyčerpány všechny procesní prostředky, které stěžovateli zákon k ochraně jeho práva poskytuje," uvedl soudce zpravodaj Pavel Holländer ve stručném usnesení. ÚS připomněl například to, že se Dohnal odvolal proti rozhodnutí kontrolního výboru k Poslanecké sněmovně.

Dohnal údajně užíval luxusní byty

Poslanci se hospodařením NKÚ zabývají už déle než rok, od doby, kdy na údajné Dohnalovy chyby v hospodaření upozornilo širší vedení úřadu. Po upozornění kolegia rozhodli poslanci hospodaření NKÚ zkontrolovat, Dohnal ale jejich kontrolu odmítá s tím, že pro ni neexistuje zákonný podklad.

Dohnal svou ústavní stížnost podal koncem března. Ještě před tím na něj podal nyní již bývalý předseda Sněmovny Miloslav Vlček trestní oznámení a návrh na zahájení kárného řízení. [celá zpráva]

Kvůli chybám v hospodaření obvinila Dohnala už i policie. Konkrétně ho viní z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Škodu, která vznikla například užíváním dvou údajně luxusních služebních bytů či tří služebních vozů, policie vyčíslila na více než 900 000 korun. V případě odsouzení Dohnalovi hrozí trest šest měsíců až pět let vězení. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Vlček podal trestní oznámení na šéfa NKÚ

Šéf sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) podal trestní oznámení na prezidenta nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františka Dohnala kvůli údajnému zneužití pravomoci....

Výběr článků

Načítám