Hlavní obsah

Ropáka roku dostal ministr průmyslu Tošovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ropákem roku 2009 se stal ministr průmyslu Vladimír Tošovský. Ekologickou anticenu dostal mimo jiné za návrh počítající s prolomením těžebních limitů v severních Čechách.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský.

Článek

Na cenu byl navržen mimo jiné i prezident Václav Klaus či šéf společnosti ČEZ Martin Roman.

Zelenou perlu, kterou organizace uděluje za antiekologický výrok, dostal náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Pavel Kouda za výrok: "Prostě jsem pro prolomení limitů, aby se ta kultura tady trošičku zvedla.“ Ten zazněl v rozhovoru z října loňského roku.

Tošovský anticenu dostal "za předložení návrhu Aktualizace Státní energetické koncepce zahrnující prolomení územních limitů těžby hnědého uhlí na Mostecku, ačkoliv to odmítá 72 % obyvatel státu, rozšíření těžby uranu, ačkoliv odstranění škod z té předchozí má stát 60 miliard korun, zahájení těžby uhlí v Beskydech, rozšíření výroby elektřiny z jaderných elektráren, pokračování čistého vývozu elektřiny a redukce emisí oxidu uhličitého do roku 2050 jen o 30 %, ačkoliv by to mělo být kolem 80 %," uvedli ekologové z hnutí Děti země, která udílení cen tradičně organizuje.

Loňským vítězem ankety byl pražský primátor Pavel Bém. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám