Hlavní obsah

Miliónový účet lobbisty Janouška je čistý, rozhodlo ministerstvo

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známý pražský lobbista a podnikatel Roman Janoušek (41) přišel k desítkám miliónů korun, jež ležely na jeho účtu v Komerční bance, zákonnou cestou. Takové jsou závěry šetření speciálního finančně-analytického útvaru ministerstva financí (FAÚ), který má v popisu práce prověřování podezřelých bankovních transakcí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Z podnětu samotné Komerční banky FAÚ a také daňová správa sedm měsíců zjišťovaly, zda vysoké částky, které Janoušek dostával na svůj účet několik let především od své bývalé firmy Ora Print, nejsou právě oněmi podezřelými transakcemi.

Zajímalo je, jestli se tedy blízký přítel pražského primátora Pavla Béma (ODS) nedopustil nějakého daňového trestného činu. To se nakonec nepotvrdilo. „Ministerstvo obdrželo oznámení o podezřelém obchodu, a to od peněžního ústavu na základě vlastního vyhodnocení bankovních transakcí. Prověřování v součinnosti s orgány daňové správy neprokázalo skutečnosti nasvědčující podezření ze spáchání trestného činu a šetření případu bylo uzavřeno bez jakýchkoliv sankcí či dalších opatření,“ sdělil Právu Jakub Haas z tiskového odboru ministerstva financí.

Policie nedostala nic

Doplnil, že FAÚ prověřoval úplně všechny transakce, které se Janouškova účtu týkaly, a nezjistil nic nezákonného. Pokud by se tak stalo, musel by věc v rámci trestního oznámení předat protikorupční policii.

Důvěryhodný zdroj Práva již loni v září uvedl, že na Janouškově účtu leželo údajně až několik desítek miliónů korun a peníze na něj chodily pravidelně. Podle něj šlo o finance, které Janouškovi vyplácí Ora Print. Tu lobbista pomáhal zakládat, spoluvlastnil, byl místopředsedou jejího představenstva, ale v roce 2002 ji opustil.

Ora Print v minulosti získala například lukrativní zakázku od Všeobecné zdravotní pojišťovny na vydávání časopisu Pohoda pojištěnce. Toto periodikum měl na starosti nynější šéf politické strany Věci veřejné a někdejší novinář Radek John, který byl navíc až do loňského června předsedou představenstva Ora Print.

O Janouškovy účty se přitom dlouhodobě zajímají i švýcarské justiční a finanční orgány, protože v zemi helvetského kříže má mít lobbista stovky miliónů korun. I se švýcarskými kolegy český FAÚ podle Haase komunikoval, ale z obou stran prý byla věc již uzavřena.

Reklama

Výběr článků

Načítám