Hlavní obsah

Demonstranti zablokovali dopravu na rakouské hranici

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Motoristé na česko-rakouské hranici u Mikulova si ve středu odpoledne užili blokády. Tentokrát nebyla v režii protitemelínských aktivistů, jako tomu bylo několikrát v minulosti. Kritika mířila do Vídně.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Transparenty měly upozornit na podivný proces s ochránci přírody.

Článek

Skupina aktivistů se rozhodla přehrazením silnice poukázat na proces proti ochráncům přírody v Rakousku. Za demonstrace proti týrání zvířat prý byli kriminalizováni a označeni za teroristy. Proto Marek Voršilka z aktivity rakouskaostuda.cz připravil demonstraci, při které měli mladí lidé na patnáct minut zastavit provoz.

Parta s transparenty a bubny zablokovala hranici dříve a ohlášený časový limit překročila. Ke konfliktu nedošlo, dokonce i motorkář, který zprava objel kolonu čekajících kamionů z Rakouska, si nechal vysvětlit podstatu problému.

„Proč jsme tady? No asi v Rakousku týrají zvířata, nebo tak nějak,“ odpověděl policistům jeden z demonstrantů, když byl po akci vyzván k předložení dokladů. „K problému nedošlo. Provoz jsem odklonili před Mikulovem, kamiony počkaly na odstavném parkovišti. My nyní případ předáme správnímu orgánu k posouzení,“ uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Zatímco demonstranti jsou přesvědčeni, že akci ohlásili, a nic jim nehrozí, policisté upozorňují na porušení zákona o pozemních komunikacích. Demonstranti užili komunikaci k jinému než obvyklému účelu bez zvláštního povolení. Konečné slovo bude mít správní úřad.

„Pro nás je důležité, že se nic nestalo. Nebyl nikdo zraněn ani nebyl žádný incident mezi účastníky a řidiči aut. To další už budou posuzovat jinde,“ dodal Malášek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám