Hlavní obsah

Kraus doložil banky, od nichž si půjčil na byt

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokrat Michal Kraus, trojka na kandidátce v Libereckém kraji, v úterý konkretizoval dokumenty dokládající okolnosti pořízení třípokojového bytu v Harrachově, který si na přelomu roku 2005 a 2006 koupil za 3,3 miliónu korun jeho syn. Kraus uvedl, že půjčku na jeden milión korun podepsal v prosinci roku 2005 s Českou spořitelnou a jeho dcera si ve stejném období vzala hypotéku od HVB Bank na 2,5 miliónu Kč, za niž tehdy ručila svým bytem.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Krausova rodina koupila byt v domě, který stavěla firma PV Real Petra Vrtala, podnikatele a exporadce předsedy Sněmovny Miloslava Vlčka. Kraus již minulý týden v rozhovoru pro deník Právo popřel, že by koupě bytu souvisela se státní dotací ve výši 25 miliónů Kč pro Vrtalovu firmu. Novinky po dotazech čtenářů, zda smlouvy existují, zveřejnily v pondělí jejich kopie na internetu. [celá zpráva]

Exposlanec Kraus v pondělí na tiskové konferenci v Lidovém domě upřesnil, že za hypoteční úvěr neručil směnkou. Podle něj šlo o tzv. eskontní úvěr v rámci smlouvy o vyplňovacím právu směnečném. „To znamená, že proti směnce vám banka půjčí určitý finanční obnos. V tomto případě to byla částka, kterou můžete použít na nákup nemovitosti,“ uvedl.

Česká spořitelna se v pondělí ke Krausově směnce nechtěla vyjadřovat. „K jednotlivým klientům s ohledem na bankovní tajemství se nemůžeme vyjadřovat,“ uvedla Pavla Langová z tiskového oddělení ČS.

Kraus v pondělí dodal, že podnikatele Vrtala v době podepisování smlouvy neznal. „Jsem přesvědčen, že jsem se s ním ani osobně nesetkal. Celkem jsme spolu hovořili po telefonu třikrát,“ řekl.

Exposlanec na tiskové konferenci předložil i dokumenty k druhému bytu, který si podle svých slov koupil od třetího majitele v původním domě, kde si byt pořídil jeho syn.

Reklama

Související články

Kraus zveřejnil dokumenty o koupi bytu

Exposlanec ČSSD Michal Kraus deníku Právo a serveru Novinky.cz poskytl dokumenty dokládající okolnosti pořízení třípokojového bytu v Harrachově, který si...

Dokumenty o Krausově bytu

Dokumenty dokládající okolnosti pořízení třípokojového bytu v Harrachově, který si v lednu 2006 za téměř 3,3 miliónu korun koupil s pomocí rodiny syn...

Výběr článků

Načítám