Hlavní obsah

Tisíce racků se na Olomoucku otrávily jedem na hraboše

Právo, Miloslav Hradil, Vlasta Hradilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov

Přes tisíc ptáků, především racků chechtavých, uhynulo v těchto dnech v přírodní rezervaci Chomoutovské jezero na území Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví (CHKO LP) poblíž Olomouce. Zahubil je přípravek na hubení hrabošů lanirát micro, který se po jeho aplikaci na okolních polích dostal do potravního řetězce.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Břehy Chomoutovského jezera byly ještě v pondělí posety stovkami mrtvých ptáků, zejména racků chechtavých

Článek

Zejména na velkém ostrově Chomoutovského jezera hnízdí každý rok početná kolonie racků chechtavých. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších ptačích rezervací na střední Moravě. Kolonie byla doslova zdecimována. „Jen tu zahynulo okolo tisícovky ptáků,“ informoval Právo v pondělí místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek. Stovky dalších racků pak našly smrt na dalších zdejších ostrůvcích a také v okolí jezera.

„Škody ještě nejsou vyčísleny, ale budou velké. Přesný počet uhynulých ptáků bude znám až za několik dnů. Navíc jsou v okolí pozorováni další racci s příznaky otravy. Velký problém je i v tom, že nemá kdo sedět na vejcích uhynulých ptáků a tak budou velké ztráty i díky tomu, že se mnoho racků nevylíhne,“ sdělil Právu vedoucí správy CHKO LP Michal Servus.

Látka způsobuje poruchy srážlivosti krve

Na polích v okolí jezera nalezli při šetření příčiny úhynu ptáků pracovníci Správy CHKO LP a olomouckého oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí (ČIŽP) zbytky přípravku, který byl předběžně identifikován Státní rostlinolékařskou správou v Olomouci jako přípravek na hubení hlodavců.

„Jednalo se o lanirát micro, který je podle všeho původcem otravy ptáků,“ řekl Právu ředitel olomouckého inspektorátu ČIŽP Radek Pallós. „V tělech ptáků byla identifikována látka bromadiolon, kterou lanirát micro obsahuje,“ dodal k tomu ředitel Státního veterinárního ústavu v Olomouci Jan Bardoň.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Ochránci přírody se v pondělí zapojili do úklidu mrtvých ptáků u Chomoutovského jezera.

Podle Pallóse jde o látku, která způsobuje poruchy srážlivosti krve. Po jeho pozření dochází k masivnímu krvácení do trávicího systému a následné smrti. „Používání přípravků k hubení hlodavců na bázi bromadiolonu je povoleno, a to nejen u nás. Povoluje je i příslušná směrnice Evropské unie,“ poznamenal Pallós.

Těžko se najde konkrétní viník

Použití přípravků na hubení hlodavců na pozemcích v těsné blízkosti Chomoutovského jezera, a to na přelomu března a dubna, nahlásilo Státní rostlinolékařské správě několik zemědělsky hospodařících subjektů. První mrtví racci byli nalezeni již 9. dubna. Uhynulí ptáci podle odborníků zřejmě požili otrávené hraboše nebo přímo granule přípravku na hubení hrabošů.

„Nepředpokládám, že by bylo možno za smrt ptáků někoho konkrétního postihnout. To bychom museli prokázat, že látku aplikoval ve větším, než povoleném množství, což je téměř nemožné,“ zdůraznil Pallós s tím, že se jeho inspektorát nicméně obrátí na Státní rostlinolékařskou správu s tím, aby prověřila správnost postupu při aplikaci přípravku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám