Hlavní obsah

ODS jde do voleb s číslem 26, ČSSD má devítku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Státní volební komise na ministerstvu vnitra vylosovala v úterý čísla, pod kterými půjdou do květnových parlamentních voleb jednotlivé politické subjekty. Čísla jsou pro strany důležitá, často ve svých kampaních odkazují pouze na ně, aby si potenciální volič vštípil, kterou číslici mají vybrat a hodit do urny. Svou roli může sehrát i pověrčivost, protože některá čísla mohou představovat tradiční stereotypy.

Článek

ODS pro volby do Sněmovny dostala číslo 26, ČSSD má 9. Komunisté získali šestku, KDU-ČSL 17, TOP 09 obdržela 15, Věci veřejné 4 a zelení 20.

Suverenita získala číslo 21. Strana práv občanů - zemanovci dostala třináctku, považovanou za nešťastné číslo. Jeho protipól - sedmičku - má pro letošní volby monarchistická strana Koruna česká.

Rozkýve trojka stranu Ježíš je Pán ke kandidatuře?

Jedničku bude mít letos strana Občané.cz, biblickou i pohádkovou trojku obdržela strana Ježíš je Pán. Ta se ale do voleb přihlásila jen v Moravskoslezském kraji a její jediný kandidát odstoupil, proto nebyla zaregistrována. Změnit by to ale mohl ještě soud.

Dvojku dostala strana Liberálové.CZ, která kandiduje jen ve středních Čechách, pětku Konzervativní strana, osmičku Česká strana národně sociální, Česká strana národně socialistická pak má číslo 19. S desítkou jde do voleb jen v Libereckém kraji Národní prosperita, číslo 11 dostali republikáni.

Čísla se objeví v záhlaví hlasovacích lístků jednotlivých volebních uskupení, která je také budou moci využít ve volební kampani.

Strany a jejich vylosovaná čísla
1 Občané.cz  (Občané)
2 Liberálové.CZ (LIB)
3 Ježíš je Pán. Nechme se vést Duchem Svatým a ať Ježíš je naším Pánem, www.jezisjepan.cz (Ježíš je Pán).
4 Věci veřejné (VV)
5 Konzervativní strana (KONS)
6 Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM)
7 Koruna Česká - monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska (KČ)
8 Česká strana národně sociální (ČSNS)
9 Česká strana sociálně demokratická (ČSSD)
10 Národní prosperita (NP)
11 Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa (SPR-RSČ)
12 Moravané (M)
13 Strana práv občanů - Zemanovci (SPOZ)
14 STOP
15 TOP 09
16 Evropský střed (ES)
17 Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová (KDU-ČSL)
18 Volte Pravý Blok - stranu za snadnou a rychlou ODVOLATELNOST politiků a státních úředníků PŘÍMO OBČANY, za NÍZKÉ daně, VYROVNANÝ rozpočet, MINIMALIZACI byrokracie, SPRAVEDLIVOU a NEZKORUMPOVANOU policii a justici, REFERENDA a PŘÍMOU demokracii WWW.CIBULKA.NET, kandidující s nejlepším protikriminálním programem PŘÍMÉ demokracie VY NEVĚŘÍTE POLITIKŮM A JEJICH NOVINÁŘŮM? NO KONEČNĚ! VĚŘME SAMI SOBĚ!!! - ale i s mnoha dalšími DŮVODY, proč bychom měli jít tentokrát VŠICHNI K VOLBÁM, ale - pokud nechceme být ZNOVU obelháni, podvedeni a okradeni - NEVOLIT ŽÁDNOU PARLAMENTNÍ STRANU vládnoucí (post) komunistické kriminální fízlokracie!!! - jenž žádá o volební podporu VŠECHNY ČESKÉ OBČANY a daňové poplatníky, kteří chtějí změnit dnešní kriminální poměry, jejichž jsme všichni obětí, v jejich pravý opak! V BOJI MEZI DOBREM A ZLEM, PRAVDOU A LŽÍ, NELZE BÝT NEUTRÁLNÍ A PŘESTO ZŮSTAT SLUŠNÝ!!! Proto děkujeme za Vaši podporu!!! Volte Pravý Blok www.cibulka.net
19 Česká strana národně socialistická (ČSNS 2005)
20 Strana zelených (SZ)
21 Suverenita - blok Jany Bobošíkové, strana zdravého rozumu Suverenita
22 Humanistická strana (HS)
23 Česká pirátská strana (ČPS)
24 Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS)
25 Strana svobodných občanů (Svobodní)
26 Občanská demokratická strana (ODS)
27 Klíčové hnutí (KH)
V závorce je uvedena zkratka nebo zkrácený název příslušné strany

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám