Hlavní obsah

Prima: přes Prahu se přesunují stovky amerických vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od čtvrteční noci přistávají v Ruzyni letouny zvláštního určení, obří Boeingy 747 přes Českou republiku převážejí stovky amerických vojáků do Kuvajtu. O akci, která měla údajně zůstat utajena, dnes informovala televize Prima.

Článek

První letadlo společnosti United Airlines z americké Tacomy ve státě Washington přistálo v Ruzyni několik minut po 02:00. Na palubě bylo 300 příslušníků amerických speciálních sil. "Letadla přistála k doplnění paliva," potvrdila televizi mluvčí amerického velvyslanectví v Praze Lisa Hellingová.

Přistání letounů podle Primy provázely zvláštní okolnosti. Ještě několik minut před dosednutím prvního letounu byly informace o příletu normálně zveřejněny na informačních tabulích. Krátce na to ale úplně zmizely. Navíc stroje neměly osvětlené nápisy na bocích. Podle jednoho ze zaměstnanců letiště mělo být mezipřistání tajné. O přesunu vojáků údajně nevěděla ani většina českých politiků. Ministr obrany Miroslav Kostelka se podle televize o akci dozvěděl půl hodiny před přistáním prvního z boeingů.

"Je to let, který je řízen civilním letovým provozem, nebyl hlášen jako vojenský přelet," uvedl Kostelka. Podle předsedy branného výboru Jana Vidíma (ODS) jde o normální věc. "Možná, že se staly nějaké velké chyby v tom způsobu v uvozovkách utajení," řekl televizi. Letadla společnosti United Airlines s americkými vojáky by v Praze měla přistávat do konce příštího týdne. Na tu dobu je plánováno zhruba deset letů, dodala Prima.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám