Hlavní obsah

Slamečka chce donutit řidiče povinně přezouvat pneumatiky

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku by se měly už v příští zimě na sněhu a náledí povinně používat zimní pneumatiky. Vyplývá to návrhu novely zákona o provozu na pozemních komunikacích, který se snaží prosadit ministr dopravy Gustáv Slamečka. Chystaná novela zákona už prošla meziresortním připomínkovým řízením.

Foto: Jiří Jíra, Právo

Článek

„Návrh již prošel meziresortním řízením a teď do něj musíme zapracovat připomínky jednotlivých resortů, což si vyžádá několik týdnů. Intenzívně na tom budeme pracovat, vládě ho ale do voleb už předložit nestihneme. Bude to tedy schvalovat až nová vláda a parlament,“ řekl Právu mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Slamečka se inspiroval podobnou legislativní úpravou, která pro zimní období platí v Německu a na Slovensku. Používání zimních pneumatik by se tedy v České republice dál ponechalo na vůli řidičů, vysokou pokutou a trestnými body by ale byli postihováni ti z nich, kteří budou na sněhu či náledí jezdit na letních gumách.

Odpadly by značky Zimní výbava

V případě schválení této novely by se přestaly v ČR používat dopravní značky Zimní výbava, které označují úseky s povinnými zimními pneumatikami. Například na dálnici D 1 jsou od loňského listopadu rozmístěny mezi 66. a 162. kilometrem, tedy mezi Loktem a Velkou Bíteší, a platit podle vyhlášky MD mají do 31. března.

Na otázku Práva, proč vzhledem k teplému jarnímu počasí neukončilo ministerstvo dopravy platnost těchto značek dříve, odpověděl Hanzelka: „Je fakt, že při teplotách nad sedm stupňů Celsia by se už měly používat letní pneumatiky, ale v noci ještě teploty v minulých dnech klesaly jen těsně nad bod mrazu. Značky Zimní výbava tedy budou skutečně platit až do 31. března.“

Na řidiče, kteří již přezuli na letní pneumatiky, se teď na zmíněném úseku dálnice D 1 zaměřuje dopravní policie. Za jízdu bez zimních gum hrozí řidiči bloková pokuta až 2000 korun a jeden bod v rámci bodového systému postihu neukázněných motoristů.

Reklama

Související témata:

Související články

Každé třetí auto má podhuštěné pneumatiky

Každý třetí motorista v Evropské unii jezdí na podhuštěných pneumatikách. Kvůli tomu mají pneumatiky nižší životnost. Podhuštěné pneumatiky mají rovněž...

Výběr článků

Načítám