Hlavní obsah

Z asistenta rovnou elitním žalobcem, unie kritizuje Veseckou

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unie státních zástupců kritizuje svou nejvyšší nadřízenou Renatu Veseckou za její personální politiku. Na návrh nejvyšší státní zástupkyně byli totiž tento týden jmenováni elitními žalobci na nejvyšším zastupitelství dosavadní asistent Vesecké Jakub Chromý a Kateřina Krejčiříková, která zase dělala asistentku náměstkovi Vesecké Zdeňkovi Koudelkovi.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Renata Vesecká

Článek

Výkonný výbor Unie státních zástupců, která sdružuje zhruba polovinu všech žalobců v zemi, se ve středu proti tomuto kroku ostře postavil.

„Rozhodnutí dehonestuje každodenní výkon profese více než tisíce státních zástupců působících na okresních, krajských a vrchních státních zastupitelstvích, kterým vůbec nebyla dána možnost se o místa na Nejvyšším státním zastupitelství ucházet,“ stojí v prohlášení výkonného výboru unie, které šéfuje náměstkyně krajského žalobce v Ústí nad Labem Lenka Bradáčová.

Členové výboru se ohradili zejména proti tomu, že na prestižní místa se dostali lidé bez předchozích zkušeností a praxe. „Jakub Chromý ani Kateřina Krejčiříková doposud v žádné justiční profesi nepůsobili, ba ani nedosáhli věku třiceti let. Do funkce, která by měla odrážet předchozí kariéru, tak byli jmenováni lidé, kteří nemají žádnou praktickou zkušenost s trestním řízením a nepodali doposud jedinou obžalobu,“ konstatoval výbor.

V textu prohlášení zástupci unie označili jmenování obou dosavadních asistentů za „bezprecedentní popření zažité praxe, podle které se na každé nově obsazované místo státního zástupce vypisuje výběrové řízení“.

Mají posty adekvátní svému vzdělání, brání se Vesecká

Vesecká kritiku odmítla s tím, že noví žalobci jsou přiděleni na analyticko-legislativní odbor, kde jsou vyžadovány speciální předpoklady, které oba splňují.

„Mají předchozí právní praxi u Nejvyššího soudu a v advokacii, mají dlouhodobou odbornou publikační činnost, a to i v zahraničí, oba dokončují postgraduální doktorandské studium a mají vynikající jazykové znalosti,“ uvedla k tomu mluvčí Vesecké Renata Malinová.

Zároveň v této souvislosti uvedla, že zákon žádné požadavky pro jmenování státních zástupců nestanoví.

Právě absenci jakéhokoliv kariérního řádu, který by jednoznačně určil, kdo a za jakých podmínek smí v hierarchii státního zastupitelství postupovat, unie ve svém prohlášení také kritizuje s tím, že po volbách předloží nové vládě vlastní návrh takového řádu.

Reklama

Výběr článků

Načítám