Hlavní obsah

Podpora ODS spadla na 20 procent

Novinky, jas, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Volby do Sněmovny by v únoru vyhrála s výrazným náskokem ČSSD. Podle volebního modelu společnosti Median by měla 34,5 procenta. Druhá ODS by měla 20,7 a třetí KSČM 13,9. Občanští demokraté zaznamenali oproti předešlému šetření pokles o téměř sedm procentních bodů a dostali se na vůbec nejhorší výsledek od voleb v roce 2006. ČSSD si naopak v průzkumu o 2,5 procentního bodu polepšila.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Do Sněmovny by se dostala i TOP 09 s 9,6 procenty, lidovci s podporou 5,5 procenta a Věci veřejné, které by obdržely 5,2 procenta hlasů.

Těsně pod hranicí pěti procent by se ziskem 4,8 procenta skončila Strana zelených.

Volební model dle Medianu (v procentech)
12/20091/20102/2010
ČSSD29,33234,5
ODS23,427,820,7
KSČM15,912,813,9
TOP 099,99,39,6
KDU-ČSL6,97,45,5
VV2,32,45,2
SZ44,34,8
Zdroj: Median

Mírně posílili také komunisté a TOP 09, pohoršili si naopak lidovci. Vůbec poprvé průzkum dává šanci na vstup do Sněmovny také Věcem veřejným. S ohledem na statistickou chybu není vyloučeno, že by se do Sněmovny dostala i Strana zelených.

"KDU-ČSL, VV a SZ v únoru skončily těsně kolem pětiprocentní hranice. Vzhledem k statistické chybě tudíž nelze zcela jistě odhadnout, zda by se do parlamentu dostaly nebo ne," upozornila agentura. U malých stran se statistická chyba pohybuje kolem 1,5 procenta, u větších kolem 3,5 procenta. Voleb by se zúčastnilo 62 procent lidí.

Voliči žádají program po ODS i po TOP 09

"Ukazuje se, že jsou voliči rozpačití z toho, že ODS nepřichází s programem. Nemá prioritu pro aktuální volební kampaň a do značné míry žije sama sebou a dlouhodobě jí chybí bezprostřední program pro aktuální dění, pro nezaměstnanost, pro sociální otázky, také pro vývoj tohoto státu,“ soudí politolog Jan Kubáček.

Sociální demokracie proto nemá v tuto chvíli konkurenci, vysvětluje dále. "Jsou jediní, co přicházejí s agendou. Oslovují tak část středových voličů, část voličů sympatizujících s velkými stranami,“ řekl k sílící podpoře ČSSD politolog. "Je tady poměrně významný počet voličů, kteří se rozhodují jen mezi ODS a ČSSD, a v momentě, kdy ODS mlčí, tak se začínají otáčet po sociální demokracii,“ vysvětluje Kubáček.

Věci veřejné přicházejí s adresnými příklady, což je odlišnost oproti stávajícím parlamentním stranám.

Kubáčka zarazilo, že se preference TOP 09 zastavily pod deseti procenty. "Očekával bych, že by TOP 09 nabírala voliče ODS,“ řekl. Podle něj i voliči strany Karla Schwarzenberga očekávají netrpělivě program a vyčkávají s podporou podle jednotlivých priorit. "Ukazuje se, že ta personální nabídka už je nedostatečná,“ doplnil odborník.

Zaujal ho také fakt, že Věci veřejné již hrají o mandáty. "Věci veřejné přicházejí s adresnými příklady, což je odlišnost oproti stávajícím parlamentním stranám. Navíc přicházejí s tématy, které se ocitají jak v pravicovém, tak levicovém sektoru, že se zkrátka prezentují podle témat,“ vysvětlil Kubáček, čím VV zaujala voliče. "A také tím, že jsou v Otázkách Václava Moravce od samého počátku,“ podotkl na závěr.

Reklama

Výběr článků

Načítám