Hlavní obsah

V Lánech odhalili Masarykovu jezdeckou sochu

Právo, Novinky, Hynek Paštěka
Lány
Aktualizováno

U příležitosti 160. výročí narození prvního prezidenta samostatného československého státu T. G. Masaryka se v Lánech konala slavnost spojená s odhalením jeho vůbec první jezdecké sochy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V Lánech odhalili sochu T.G.Masaryka

Článek

Socha je v mírně nadživotní velikosti a vytvořil ji Petr Novák z Jaroměře na Náchodsku. Peníze na ni šly z veřejné sbírky.

Celá slavnost začala vypravením zvláštního historického vlaku z Hlavního nádraží, do něhož byl připojen i Masarykův salónní vůz, který se podařilo zachovat až do dnešních dnů. V něm cestovala i manželka dnešního prezidenta Lívie Klausová. Vlak však naplnily i stovky občanů, kteří si i přes nepříznivé počasí nechtěli nechat jízdu vlakem ujít.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odhalení sochy T.G.Masaryka v Lánech

Ve Stochově pak byly pro účastníky slavnosti přistaveny autobusy, které je dopravily do Lán. Zde se konal pietní akt u Masarykova hrobu. Věnce tu kromě první dámy věnec položil také předseda Sněmovny Stanislav Vlček (ČSSD), předseda ČSSD Jiří Paroubek (ČSSD) a senátoři Jiří Dientbier (bezp.) a Milan Štěch (ČSSD). Vedle příslušníků Hradní stráže stáli u Masarykova hrobu také Sokolové, skauti a příslušníci vojenského historického klubu v legionářských uniformách.

Pak už následovalo odhalení Masarykovy jezdecké sochy. Náklady na ni dosáhly částky 2,6 miliónu korun. Byly hrazeny v veřejné sbírky, dvěma milióny přispěl Středočeský kraj. Je dílem sochaře Petra Nováka. Odhalení sochy předcházely projevy středočeského hejtmana  Davida Ratha (ČSSD), Jiřího Paroubka a sochaře Nováka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Masarykova knihovna na Pražském hradě

Sochaři lidé zatleskali

Zatímco oba politici sklidili vlažný potlesk a místy i pískot, Novákovi přítomní aplaudovali. „Takovéhle dílko nemůže zvládnout jeden člověk. Já jsem jen nastrčený na vrchol pyramidy. Třetina z vás jsou mí spolupracovníci. Od modelů, kteří pro mě pracovali, po střední školu řemeslnickou v Jaroměři, která mně svážela kostru do hlíny," poděkoval svým spolupracovníkům Novák. Poté přítomným novinářům pak řekl, že často přemýšlel, co by této době Masaryk říkal. „Určitě by souhlasil s naším pevným zakotvením v Evropské unii, ale nelíbila by se mu současná ztráta hodnot a morálky,“ podotkl.

Výročí narození významného politika připomínají nejrůznější instituce v Česku i obce.  V Rakovníku byla v areálu nemocnice pojmenované po Masarykovi odhalena jeho busta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Masarykova knihovna na Pražském hradě

Na Pražském hradě je o víkendu mimořádně otevřena Masarykova knihovna. Lidé ji mohou vidět poprvé v historii. Organizátoři ale upozorňují, že trasa je fyzicky náročná. Na Hradě je otevřena i výstava Masarykovým předmětů denní potřeby.

Slavnostní akce chystá i Hodonín, město, kde se Masaryk 7. března 1850 narodil.

Reklama

Výběr článků

Načítám