Hlavní obsah

V Libereckém kraji by vyhrála ODS, pět procent by měli i zemanovci

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli v celostátních průzkumech volebních šancí vede soc. dem., v Libereckém kraji by těsně vyhrála ODS. Vyplývá to z průzkumů agentur SC&C a STEM pro Českou televizi.

Foto: Právo

Článek

Do Sněmovny by prošly i dvě zatím neparlamentní strany – Věci veřejné (VV) a Strana práv občanů-zemanovci (SPOZ).

Průzkum z Liberecka se shoduje s prvním regionálním šetřením, které proběhlo na Karlovarsku, v tom, že by se do Sněmovny mohly dostat Věci veřejné. Na severu Čech by dosáhly 6,5 procenta. Nově se s šancí probojovat se do Sněmovny objevila s pěti procenty strana Miloše Zemana.

Naopak zelení a lidovci se na Liberecku ocitli pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny. Podle volebního zákona se povinných pět procent počítá z celostátního výsledku, takže regionální výzkum ještě neznamená, že by zmíněné strany zůstaly mimo hru.

Jedno procento získala rozpuštěná extremistická Dělnická strana, dále Suverenita Jany Bobošíkové, Strana svobodných občanů v čele s exporadcem Václava Klause Petrem Machem či Česká pirátská strana.

Průzkum byl proveden pro středeční pořad Otázky Václava Moravce Speciál. Vystoupí v něm lídři stran, které překročily pět procent. Utkají se tak poslanci ODS a ČSSD Zdeněk Mach a Pavel Ploc. Za TOP 09 starosta Železného Brodu Václav Horáček, za komunisty advokátka Marie Nedvědová a za zemanovce ředitelka školy Věra Dunajčíková.

VV přetahují politiky ODS

Za Věci veřejné je lídrem na Liberecku někdejší hejtman a bývalý člen ODS Petr Skokan, kterého v senátních volbách podporoval prezident Václav Klaus. Není přitom jediným bývalým členem občanských demokratů, který přešel k VV.

Bývalý starosta Litvínova Milan Šťovíček, který nedávno ukončil členství v ODS, je jako nezávislý kandidát lídrem VV v Ústeckém kraji. O tom, kdo se v krajích stane jedničkou, rozhodovali členové a příznivci strany v internetové volbě. Nejvýraznějšího vítězství dosáhl právě Šťovíček. Jeho prioritou je zejména zachování limitů těžby hnědého uhlí. Utká se například s Jiřím Paroubkem, Petrem Gandalovičem či Zemanem.

Reklama

Výběr článků

Načítám