Hlavní obsah

Poslanci vyrazí za exotikou, návštěva Amazonie bude stát přes milión

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S námi za exotikou. Tak láká turisty reklamní slogan. A obdobná lákadla připomínají čas od času některé zahraniční cesty českých zákonodárců. Sedmidenní březnová návštěva šestice poslanců z petičního výboru a z výboru pro životní prostředí v Peru vyjde daňové poplatníky na 1,2 miliónu korun. Tuto letos nejdražší cestu poslanců nedávno schválil sněmovní organizační výbor.

Článek

V programu je i debata o „postavení indiánských obyvatel v legislativě a veřejném životě“.

„Cesta to není laciná, ale je ryze pracovní,“ řekla Právu šéfka petičního výboru Zuzka Bebarová-Rujbrová (KSČM), která do Peru už za týden vyrazí. Spolu s ní má odletět Helena Mallotová, Vladimír Dlouhý (oba ODS), Jan Látka, Petr Červenka (oba ČSSD) a Ladislav Mlčák (KSČM).

„Trvala jsem na tom, aby jednání bylo velmi pracovní, abychom nebyli podezíráni z výletu,“ dodala Rujbrová.

Chtějí navázat na Klause

Cestu hájí i místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM), který má zahraniční cesty poslanců na starosti. „Je to stát, kde bychom měli prosazovat naše ekonomické zájmy,“ řekl Právu s tím, že cesta poslanců navazuje na nedávnou cestu prezidenta Klause.

Ten byl v Peru v listopadu loňského roku, přičemž se svým protějškem podepsali dohody o spolupráci v kultuře, vzdělávání, vědě a sportu a také memorandum o společném postupu při potírání nelegálního obchodu s drogami.

A jak je to s českými ekonomickými zájmy v oblasti? Mezi prioritními zeměmi Peru podle ministerstva zahraničních věcí nefiguruje. Ministerstvo doporučuje orientovat se na Brazílii, Čínu, Egypt, Indii, Kazachstán, Mexiko, Rusko, Srbsko, Turecko, Ukrajinu, USA a Vietnam. V roce 2008 se Peru umístilo v obchodních statistikách ČR na 104. místě v exportu, 84. místě v importu a 99. místě v obratu.

Na druhou stranu ale platí, že pro tamní zastupitelský úřad je každá cesta politiků vítanou příležitostí, jak představit svou zemi.

Filip: mohlo se počkat po volbách

Česká ambasáda v Limě prý stála o to, aby poslaneckou delegaci doprovázel některý z místopředsedů Sněmovny, aby to cestě dodalo na významu. Žádný ale – alespoň podle podrobného itineráře – neletí.

Podle sněmovních pravidel přitom má každou poslaneckou cestu do zámoří doprovázet někdo z vedení komory.

„Přestože ani trochu nemám pocit, že jde o výlet, zastával jsem názor, aby se cesta uskutečnila až po volbách,“ tvrdí Filip. Podle něj by peruánská strana nyní mohla mít pocit, že jedná s již končícímu politiky, což na významu příliš nepřidá.

Chtěli zkoumat i drogový obchod

Organizačnímu výboru, který miliónovou cestu posvětil, ve zdůvodnění stačilo, že jde o reciproční návštěvu, která se zaměří na prevenci nelegálního obchodu s drogami se zaměřením na vznik drogové závislosti dětí, předcházení etnickým sociálním nepokojům, práva původních obyvatel v konfliktu ekonomických a ekologických zájmů a opatření proti korupci veřejného života.

Podle podrobného programu se poslanci mají setkat s předsedou tamního parlamentu, ombudsmankou, ministrem pro energii a hornictví, s ministrem zemědělství, se zástupci komise pro rozvoj a život bez drog či s představiteli úřadu pro vodu.

Otazníky vyvolává jejich účast na diskusi o roli životního prostředí a postavení indiánských obyvatel v mezinárodní legislativě nebo na jednání komise pro andské, amazonské a afroperuánské obyvatele. I to ale dokáží politici zdůvodnit. „Netají se tím, že se od nás chtějí učit,“ tvrdí Rujbrová.

Machu Picchu nestihnou

Ze společenských akcí poslanci v Peru jen tak nevyjdou. Čeká je také účast na zahájení týdne české kuchyně či na koktejlu pro top touroperátory pořádaného agenturou CzechTourism.

„Je to na žádost zastupitelského úřadu v Peru, chtějí využít naší návštěvy k prezentaci ČR a pozvat podnikatele, představitele státu,“ uvedla Zuzka Bebarová-Rujbrová.

Uvedla, že jde o velkou akci, která převyšuje jejich rozpočet. „Jinak se běžně na takové akce poslanci skládají ze svého, ale toto je šedesát lidí,“ poznamenala předsedkyně výboru.

Proti běžným zvyklostem jim přispěje komora na úhradu společenské akce, a to zhruba 2500 dolarů.

Stejně tak má Sněmovna výjimečně přispět na místní dopravu. Oč jde, Rujbrová prý neví. „Ujištuji vás, že tam není Machu Picchu,“ prohlásila poslankyně.

Poslanci skutečně do slavné incké pevnosti nezavítají. Ta je totiž až do 1. dubna kvůli nedávným povodním turistům uzavřená.

Čeká je však cesta do města Iquitos, vzdáleného od Limy tisíc kilometrů vzdušnou cestou.

Jediným bodem jednodenního výjezdu do tohoto místa je návštěva Výzkumného institutu Amazonie.

„Pokud jedete do Peru a chcete poznat Amazonii, tohle je to správné místo pro vás,“ píše se v jednom internetovém turistickém bedekru. Město je podle něj nejen největším, ale také nejdůležitějším, nejznámějším a nejturističtějším městem peruánské Amazonie.

A nemá spojení se zbytkem světa po pozemní komunikaci a je zcela odkázáno na lodní a letecké spojení.

Mají all inclusive, vrátí část paušálů?

Teoreticky by poslanci měli vracet část svých diet, jak to stanovují pravidla sněmovního hospodářského odboru, neboť služby mají „all inclusive“, což platí česká Sněmovna.

Jednodenní diety mají politici dvaapůlkrát vyšší než běžní zaměstnanci. V případě Peru tak dostane každý poslanec denně 125 euro (zhruba 3200 korun).

Sněmovna poslancům při této cestě hradí dopravu, ubytování, stravné, pojištění, tlumočení. Bydlet budou v Limě v čtyřhvězdičkovém hotelu s bazénem a fitness centrem, kde noc stojí od 150 do 265 dolarů (až 4200 korun).

Cestovat budou běžnou linkou přes Amsterodam. Letenky u různých společností vyjdou na 30 tisíc (ekonomická třída) až 120 tisíc (business) korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám