Hlavní obsah

Smogová peřina nad Českem začíná konečně mizet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdříve se začali lidé dusit smogem na severu Moravy, během tohoto týdne pak trápil štiplavý vzduch už osm krajů. Situace se začala lepšit v pátek, kdy byly vyšší koncentrace naměřeny jen v moravskoslezských městech. Ještě ve čtvrtek ale poletavý prach trápil i Prahu, Brno, Kladno, Přerov nebo Litoměřice.

Foto: Novinky

Článek

„Například v úterý jsme naměřili stejné vyšší hodnoty v Mikulově jako v Brně,“ říká Robert Skeřil z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Za smogovou peřinu nad Českem může z velké části současné mrazivé počasí s mlžným oparem, které udržuje prach pěkně pohromadě. V posledních dnech navíc nefoukal vítr. Prach se drží hlavně v kotlinách.

Meteorologické stanice v Moravskoslezském a Olomouckém kraji hlásily ještě ve čtvrtek nejvyšší 6. stupeň znečištění a upozorňují na neúnosný stav především v průmyslových aglomeracích.

V pátek smog mizí

Snad nejhorší situace byla v Třinci, kde se koncentrace prachu v krychlovém metru vyšplhala dokonce na 364 mikrogramů, což znamená sedminásobné překročení přípustné hranice. Hygienický limit je totiž 50 mikrogramů, přičemž šestý se vyhlašuje už při 150 mikrogramech.

V pátek  prach z ovzduší zmizel. Limity byly překročeny jen na Ostravsku - maximálně ale dvojnásobně, což je v porovnání s předchozími dny "idylka".

V ostatních regionech kleslo množství prachu pod maximální limit, jen v okolí Brna je na hranici 50 mikrogramů na metr krychlový.

Působí na oči, dýchací cesty i srdce
Inverzní počasí, kdy jsme nuceni dýchat zhoršený vzduch, velmi ovlivňuje zdraví, zejména lidí, kteří mají již nějaké chronické onemocnění. „Smog působí hlavně na dýchací cesty, dále na oči a může způsobit i zvýšenou úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění,“ řekl Právu ve čtvrtek Michael Vít, hlavní hygienik republiky. Dodal, že onemocnění závisí na délce expozice, tedy jak dlouho člověk zhoršené ovzduší dýchá, a také na tom, o kolik jsou limity škodlivých látek v ovzduší překročeny.„Smog způsobuje hlavně zúžení průdušek a u astmatiků může vyvolat záchvat.Také kardiaci by se měli mít na pozoru, protože smog působí na jejich srdce, které se ve zhoršeném prostředí více namáhá,“ uvedl Vít.Praktický dětský lékař z Prahy Milan Kudyn Právu řekl, že zhruba o deset procent víc je dětí, kterým zhoršený vzduch přinesl dýchací potíže. „Kýchají, mají podrážděnou sliznici, a když se k tomu přidá ještě mrazivý vzduch, mají velké dýchací potíže,“ uvedl lékař.Kromě toho smog působí velice nepříznivě i na oči, které pálí a vznikají i záněty spojivek. Celkově delší pohyb ve smogem zamořeném prostředí snižuje obranyschopnost organismu vůči infekcím, snižuje plicní funkce, a tím celkově zatěžuje organismus člověka, a hlavně dětí, u kterých se teprve imunita vyvíjí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám