Hlavní obsah

Vlček se holedbal, že na olympiádu poletí za své, nakonec mu ji zaplatí Sněmovna

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zimní olympiáda ve Vancouveru ano, ale jet tam za své, to už si politici rozmyslí. Alespoň tomu vše nasvědčuje v případě šéfa Sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslanecké Sněmovny Miloslav Vlček

Článek

„Pojedu někdy na závěr, zhruba na dva tři dny. Neletím speciálem, ale běžnou linkou. Mám objednanou letenku, kterou si hradím sám,“ řekl v lednu Právu.

Nyní je to jinak. Většinu nákladů spojených s návštěvou Kanady proplatí Vlčkovi parlament. Z usnesení organizačního výboru Sněmovny č. 471 ze 3. února totiž vyplývá, že cestu, pojistné a stravné bude hradit dolní komora. O Vlčkovo ubytování se pak postará Český olympijský výbor, který předsedu Sněmovny na olympiádu pozval.

„Co je na tom špatného? Jestli mám letět za milión korun, jak letí všichni ústavní činitelé speciálem, nebo za 90 tisíc, to je nebe a dudy. Reprezentuji stát, a když jsem organizačnímu výboru říkal, že do Vancouveru jedu, tak doporučil uhradit mi letenku. Mám se tomu bránit?“ reagoval v pátek Vlček na dotaz Práva, co ho přimělo změnit názor.

„Byl jsem rozhodnutý si to zaplatit, ale když rozhodl organizační výbor, tak jak rozhodl, tak to akceptuji,“ dodal.

Již v lednu Vlček řekl, že ho zajímá především hokej. Šéf Sněmovny bude mimo republiku od 23.února do 2. března – kromě závěrečného ceremoniálu tak stihne finále některých lyžařských disciplín, závěrečné turnaje v rychlobruslení a semifinále a finále ledního hokeje.

Fischer poveze Jágra i Vernera

Prezident Václav Klaus již loni Právu prozradil, že se do Kanady na protest kvůli obnovení vízové povinnosti jet nechystá. Pozdravit české sportovce na slavnostním zahájení ZOH 12. února naopak letí premiér Jan Fischer s manželkou a ministr obrany Martin Barták.

Do speciálu s sebou již v lednu předseda vlády slíbil vzít i olympioniky, aby letadlo jimi bylo „nacpané“.

Mluvčí vlády Roman Prorok upřesnil, že premiér s sebou vezme patnáct členů olympijské výpravy včetně evropské části hokejové reprezentace, například trenéra hokejistů Vladimíra Růžičku, Jaromíra Jágra, krasobruslaře Tomáše Vernera nebo fyzioterapeuta Pavla Koláře.

„Může se to na první pohled zdát málo, ale je třeba vzít v úvahu, že normální cestující si do letadla může vzít náklad 25 kilogramů. Jelikož se ale jedná o olympioniky, tak je limit 65 kilogramů,“ upozornil Prorok.

Fischer po ZOH navštíví na dva dny americkou Kalifornii, kde se sejde s krajany, bude mít přednášku na Stanfordské univerzitě, kde se potká s exministryní zahraničí Condoleezzou Riceovou, a bude jednat s investory a představiteli významných technologických firem v Silicon Valley.

Olympiádu navštíví i ministryně školství a tělovýchovy Miroslava Kopicová. Ministra vnitra Martina Pecinu zastoupí jeho náměstek Jaroslav Salivar (ODS). Na vlastní pěst se do Kanady chce vydat také místopředseda občanských demokratů Ivan Langer.

Na olympiádu se vládním challengerem chystá i předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Ve Vancouveru se zdrží tři dny a bere s sebou protokol a tiskového tajemníka. Návštěvu Kanady chce spojit se zastávkou v americkém New Yorku, kde se má zúčastnit vzpomínkové akce k únoru 1948 a k 20. výročí projevu prezidenta Václava Havla v Kongresu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám