Hlavní obsah

Čechy loni štvala hlavně politika, přesto oceňují práci premiéra Fischera

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi se v rámci hodnocení uplynulého roku pustili i do posuzování stavu společnosti. Na pomyslném vysvědčení jsou v porovnání s předchozím průzkumem vesměs horší známky, přičemž nejvíce si pohoršili politici a partaje. Nejlepší hodnocení dostal za svou práci nestranický premiér Jan Fischer. Plyne to z průzkumu agentury STEM.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Jan Fischer

Článek

Lidé měli možnost hodnotit jednotlivé oblasti známkami stejně jako ve škole. Jedničku či dvojku dostal od nadpoloviční většiny respondentů (61 procent) premiér. Téměř polovina lidí (shodně 47 procent) oceňuje také práci obecních či městských úřadů a prezidenta.

S odstupem následuje možnost uplatnění vlastních schopností a zajištění občanských svobod (39 procent) či kvalita zdravotní péče (37 procent).

Strany ani parlament u lidí nezabodovaly

Na chvostu žebříčku se naopak umístily výsledky privatizace, které od 73 procent Čechů dostaly známku čtyři nebo pět. Jen o málo lepší hodnocení si vysloužilo hodnocení vnitropolitické situace (68 procent dotázaných hodnotilo známkami čtyři či pět). Činnost politických stran a práci parlamentu hodnotilo takto negativně shodně 61 procent lidí.

Za zcela ojedinělé označuje výzkum ocenění práce premiéra, který s průměrem 2,32 zaznamenal nejlepší hodnocení od roku 2005. Slušný průměr (2,66) si udržel i prezident. Ocenění práce premiéra vytáhlo i průměr celého kabinetu na lepší trojku (2,97). Průměrně, tedy známkou tři, by lidé hodnotili i kvalitu zdravotní péče, byť i zde lze pozorovat nepatrné zlepšení.

Vyhlídka do budoucna? Nic moc

Práce parlamentu, činnost politických stran a celková vnitropolitická situace naopak dostala od občanů známky o průměru nad 3,5, což by ve školních škamnách znamenalo čtyřku. Všechny zmiňované kategorie si navíc oproti minulému roku znatelně pohoršily.

Skeptičtěji oproti loňsku oceňují lidé i sociální jistoty, možnost uplatnit vlastní schopnosti a vyhlídky do budoucna.

Reklama

Výběr článků

Načítám