Hlavní obsah

ČSSD mohou chybět při klíčových hlasováních poslanci

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sociální demokracii bude na klíčovém jednání Sněmovny chybět poslanec Vlastimil Aubrecht. Je totiž v nemocnici, čeká ho operace. ČSSD přitom chce v dolní komoře přehlasovat veta prezidenta a rozhodnutí Senátu. K tomu je třeba získat 101 hlasů. Ve hře je například zákon o zákazu privatizace ruzyňského letiště nebo o krajském referendu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Poslanci ČSSD ve Sněmovně

Článek

„Jedná se o dlouhodobý zdravotní problém, onemocnění ledvin. Je to akutní. Manžel má sepsi, kvůli které byla odložena operace, která je ale nezbytná. Manžel bude v nemocnici, pokud nebudou komplikace, nejméně do konce příštího týdne,“ řekla v pátek ráno Právu Martina Aubrechtová Havlová, poslancova manželka.

Důrazně přitom odmítla, že by mělo jít ze strany zákonodárce, který již není na kandidátce ČSSD pro letošní volby, o nějaký truc nebo trik. „To důrazně a jednoznačně odmítám. Tady jde o zdraví,“ uvedla Aubrechtová Havlová.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka Právu sdělil, že je o Aubrechtově hospitalizaci informován. „Pan poslanec Aubrecht mne o tomto problému s předstihem informoval s tím, že nedokáže odhadnout, kdy do nemocnice půjde. Proto jsem s touto situací počítal,“ uvedl s tím, že řešením je v tomto případě párování.

Straně bude chybět i evropská delegace

Chybět budou také poslanci, kteří tvoří delegaci při Radě Evropy. Ti v neděli míří do Štrasburku.

Má deset členů. Čtyři z ODS, dva z ČSSD a po jednom zástupci lidovců, komunistů, zelených a nezařazených.

Podle Sobotky je delegace pro běžná hlasování vypárována. Je třeba ale vyřešit situaci, kdy je nutné přehlasovat veto prezidenta nebo rozhodnutí Senátu. Podle Sobotky se ještě nerozhodlo, kdy se budou na schůzi Sněmovny tyto body probírat.

Podle zjištění Práva je ve hře varianta, že se veta a zákony zamítnuté, či vrácené Senátem budou projednávat až přespříští týden, kdy už budou poslanci z delegace zpátky v Praze. „Je to jedna z variant,“ připustil Sobotka. Dohodě na této variantě nahrává i to, že do Štrasburku míří místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Pokud by se to nepodařilo, je možné povolání poslanců zpátky do Česka.

Soc. dem. potřebuje pro přehlasování veta prezidenta a rozhodnutí Senátu 101 hlasů. Při plné účasti poslanců má ČSSD společně s komunisty, lidovci a Kostou Dimitrovem, který stranu opustil, 106 hlasů.

Dávka důchodcům a mateřská

Poslanci budou na lednové schůzi hlasovat i o návrzích, které by se měly dotknout rozpočtu na tento rok. Na programu je mimořádná dávka pro důchodce či proplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci. Tento návrh podpoří ČSSD a KSČM, lidovci podpoří jen vrácení mateřské do původní výše.

Na prohlasování těchto návrhů stačí prostá většina, tedy více než polovina přítomných poslanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám