Hlavní obsah

Lékaři musejí podpisovat podivné smlouvy a bojí se o práci

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnozí lékaři se ocitají v právní nejistotě, rozčilují se a propadají depresím. Musejí podepisovat smlouvy, jež jsou ve vzájemném střetu. Často je to po nástupu do prvního zaměstnání pracovní smlouva na dobu určitou, konkrétně na rok, ale vzápětí jsou nuceni podepisovat i kvalifikační dohodu, která je svazuje s nemocnicí až na deset let.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Touto druhou smlouvou se nemocnici upisují pod hrozbou až půlmiliónové finanční sankce, že z ní neodejdou pět let do a dalších pět let po složení atestace. Kvůli střetu těchto dvou smluv se lékaři obávají postihů v případě, že jim zaměstnavatel roční pracovní smlouvu neprodlouží, oni budou muset odejít a ještě splatit smluvní sankci za předčasný odchod.

„Nelze mít přece u téhož zaměstnavatele smlouvu pouze na rok a rovněž se zde zavázat ke službě na deset let. To je v naprostém rozporu,“ podivuje se mladý lékař, jenž si přál zůstat v anonymitě. Doplnil, že sankce za nedodržení kvalifikační dohody se liší. „Pro kožní je to 150 tisíc, ale chirurg už by musel vracet půl miliónu,“ řekl Právu.

„Smlouvu mi neprodlouží“

Toho, že jim zaměstnavatel smlouvu neprodlouží a oni budou muset platit, se lékaři děsí i v souvislosti s novou vyhláškou ministerstva zdravotnictví o předatestační přípravě. Tu úřad navzdory ostré kritice představitelů lékařských společností a České lékařské komory (ČLK) stále odmítá změnit.

„Vůbec není jisté, že mi nemocnice po roce smlouvu prodlouží,“ řekla Právu mladá oftalmoložka, jejíž jméno redakce zná. „A to pak budu muset platit sankci?“ rozčiluje se.

Popisuje příklad: Absolvent fakulty nastoupí v nemocnici na oční či kožní oddělení nebo na neurologii, kde s ním primář uzavře smlouvu na rok. Neprodleně však musí podle vyhlášky odejít na základní kmen, tedy dvouletou praxi na chirurgii či internu, neboť ministerstvo zmíněným oborů základní kmen nepřidělilo.

Záleželo by na soudu

„Primář očního či kožního mladému lékaři, stejně jako mně, může říct, že už s ním nepočítá, protože jej dva roky neuvidí. Sehnal si už atestovaného lékaře, proto mu smlouvu neprodlouží,“ vysvětluje lékařka. A pak může udeřit sankce z kvalifikační smlouvy, kterou se lékař musel souběžně upsat s nemocnicí na léta dopředu.

Že jsou obě smlouvy v logickém rozporu míní i právnička legislativního odboru ministerstva práce a sociálních věcí Mária Andraščíková. „V případě sporu je to otázka výkladu, jenž by příslušel soudu,“ řekla Právu.

„Kvalifikační dohodu u nás lékaři podepisují, protože si je školíme a nákladné vzdělávání za ně hradíme, ale jestli mají smlouvy na dobu určitou, teď nevím. Nedávalo by to však žádnou logiku. Doufám, že se tak u nás neděje, což si zjistím,“ uvedl šéf jihlavské nemocnice Josef Čekal, kterého Právo oslovilo.

Pokud by zaměstnavatel s lékařem neprodloužil trvání pracovní smlouvy a pracovní poměr by skončil uplynutím doby, automaticky by skončila i platnost kvalifikační dohody, předpokládají právníci ČLK. „Ale je to v tomto případě nepříliš dobře legislativně pokryto,“ řekla k tomu právnička Ivana Kvapilová. „Závazek zaměstnance je právně nevynutitelný,“ míní prezident ČLK Milan Kubek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám