Hlavní obsah

Sněhová kalamita: to nejhorší je za námi

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněhovou nadílku, kterou jsme dostali od pátku do pondělí, už očekávat nemůžeme. Právu to řekla v pondělí Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Článek

„To nejhorší sněžení už máme za sebou. Teď už budou jenom sněhové přeháňky, kdy můžou napadnout 2 až 3 centimetry sněhu,“ uvedla meteoroložka. Dodala, že sníh vystřídá silný mráz s nočními teplotami až –15 stupňů Celsia.

A co se stalo v atmosféře, že napadlo tolik sněhu? Podle Honsové je naprosto běžné, že v lednu sněží. Jenom jsme si tomu tak trochu odvykli.

„Husté sněžení způsobila tlaková níže, která se vytvořila nad severní Itálií a přes Alpy od jihu přicházela nad naše území. V Německu dostala název Daisy, jak ji pojmenoval jeden ze zájemců o jména k tlakovým nížím. Za toto pojmenování dal speciálnímu ústavu sto eur,“ uvedla Honsová.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Informovala, že v příštích dnech se sníh bude vypařovat, protože klesnou teploty a opticky se bude zdát sněhová pokrývka nižší. „Povodně zatím nehrozí, protože bude mrznout až do 20. ledna. Pak se oteplí zhruba na tři stupně nad nulou. Pokud tomu tak bude, tak sníh bude odtávat pomalu a povodně nehrozí,“ řekla Honsová. Dodala, že letošní zima není nijak výjimečná a nelze podle ní usuzovat na nějaké okamžité klimatické změny.

„Sněžení v lednu není vůbec nic mimořádného stejně jako silné mrazy. Vždyť dlouhodobě leden je nejchladnější měsíc v roce,“ uvedla Honsová.

Reklama

Související témata:

Související články

V Praze se vyváží sníh do Vltavy

Pražané se snaží zbavit silniční tepny sněhové zátěže, aby jimi mohli projíždět záchranáři, bezpečnostní složky a zásobování. Sníh proto nakládají na korby...

Výběr článků

Načítám