Hlavní obsah

Hasiči varují: zjistěte si, kdy už je sníh na střeše nebezpečný

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s přívaly sněhu v posledních dnech hasiči důrazně varují majitele domů, aby nepodceňovali nebezpečí spojené s množstvím sněhu na střechách. Současně hasiči radí, jak si lidé sami mohou zjistit, jestli je sníh na jejich střeše již nebezpečný.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hasiči odklízejí sníh ze střechy budovy skladu posypového materiálu frýdecko-místeckých silničářů.

Článek

Proměnlivé počasí způsobuje tání a následné namrzání sněhu na střechách a při napadání dalších vrstev sněhu může přesáhnout hodnoty určené pro nosnost konkrétní střechy.

Hasiči v celé zemi od víkendu vyjíždí k odklízení sněhových a ledových jazyků a rampouchů. Zaměřují se na objekty v majetku či správě státu, kraje, obcí a jejich firem a dalších subjektů – například na školy, divadla, nemocnice, sociální ústavy.

Ve stavební dokumentaci je uvedeno a schváleno, kolik centimetrů prachového a těžkého sněhu může na konkrétní střeše maximálně ležet.
mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela

„Hasiči budou vyjíždět jen tam, kde hrozí bezprostřední nebezpečí, v ostatních případech budou žadatele o pomoc odkazovat na komerční služby,“ řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Pravidelné shazování sněhových převisů a rampouchů se střech je povinností jednotlivých majitelů domů a objektů, ať už jsou v majetku či správě obce, kraje, státu, nebo v soukromých rukách.

„Ve stavební dokumentaci je uvedeno a schváleno, kolik centimetrů prachového a těžkého sněhu může na konkrétní střeše maximálně ležet,“ doplnil Kůdela.

Profesionální hasiči vyjíždějí k zásahům na střechách pouze v případě, kdy hrozí bezprostřední zranění chodců a zničení majetku pádem sněhového převisu či rampouchů.

Lepší možnost pomoci s větší dávkou sněhu a ledu na střechách mívají dobrovolní a podnikoví hasiči, kteří se mohou s vedením jednotlivých obcí dohodnout na odstranění sněhu a ledu ze střech objektů v jejich správě.

Nejde o výšku sněhu, ale o jeho hmotnost
Podle statiků si mohou majitelé větších objektů sami prověřit zatížení střechy, které vychází z obecných pravidel. Po výstupu na střechu je nutné označit prostor 1 x 1 metr, sníh lopatou vyházet do pytle a celý obsah zvážit. Pokud váha sněhu překročí 50 kg, měla by být střecha uklizena.
Při úklidu sněhu ze střech si rozmyslete postup prací. Vyvarujte se nahrnutí sněhu na jedno místo střechy nebo na jeho okraje. Postupujte systematicky a dávejte pozor při shazování sněhu ze střech do okolí budov. Pozor na chodce a přihlížející.
Zdroj: HZS Zlínského kraje

O zrádném nebezpečí sněhu na střeše svědčí výsledek pokusu v Kroměříži. Ten byl proveden v roce 2006 při podobném počasí tomu současnému. Ze střechy se odebrala vrstva silná pouhých 22 centimetrů z jednoho metru čtverečního. Hmotnost sněhu byla téměř 75 kg a sníh musel okamžitě ze střechy dolů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám