Hlavní obsah

V Praze se vyváží sníh do Vltavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražané se snaží zbavit silniční tepny sněhové zátěže, aby jimi mohli projíždět záchranáři, bezpečnostní složky a zásobování. Sníh proto nakládají na korby a odvážejí k náplavce u nemocnice Na Františku, kde jej sypou do Vltavy. Informovalo o tom v pondělí tiskové oddělení pražského magistrátu. Sněhová nadílka v Praze je nejštědřejší za posledních 17 let.

Článek

Podle mluvčího Technické správy komunikací (TSK) Tomáše Mrázka se bude sníh odvážet především z ulice Na Příkopě, Národní třídy, Václavského a Staroměstského náměstí, Celetné, Klárova a lokality v okolí úřadu vlády na nábřeží Edvarda Beneše.

Náplavka Na Františku je tradičním místem, odkud se sníh do Vltavy shazuje. V posledních letech to ale nebylo potřeba, v metropoli totiž nenapadlo tolik sněhu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Při jedné z minulých kalamitních situací požadala Praha o konzultaci ohledně házení sněhu do vody ministerstvo životního prostředí.

"Doporučovali jsme vozit sníh na náplavky a tam ho nechat ležet, aby na břehu postupně odtával a případné znečištění solí a dalšími cizorodými látkami se tak do řeky nedostalo jednorázově, ale postupně," řekla Jarmila Krebsová z tiskového oddělení ministerstva. Doporučení se týkalo sněhu z pěších zón, které nejsou soleny v míře jako hlavní dopravní tahy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský sníh je vysypáván do Vltavy.

Rekordní nadílka

„Dosavadní rekord pochází z 20. prosince roku 1969. Tehdy bylo ve stanici Praha - Karlov naměřeno 34 centimetrů. Pondělní hodnota zůstala na 32 centimetrech,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu. Přesto je v hlavním městě nejvíce sněhu od roku 1993.

Pražané si sníh raději uklízejí sami

Na mnoha místech hlavního města uklízejí lidé chodníky sami, stejně jako to dělali před přijetím novely takzvaného chodníkového zákona. Stížností na neschůdné chodníky evidují jednotlivé městské části málo.

Například čtvrtá městská část utratila kvůli sněhové kalamitě od pátku už půl miliónu korun. Situace pro chodce přitom není na mnoha místech příznivá, na některých sídlištích, například v Krči či Libuši, vedly dopoledne jen prošlapané cesty.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

"Asi 80 procent lidí ve vilové a domkové zástavbě si uklízí chodníky před svými domy samo," řekla například mluvčí Prahy 4 Žaneta Pilařová. Platí to prý ale i pro některé obyvatelé činžovních domů, například v Nuslích. Školníci v Praze 4 dostali z radnice údajně pokyn, aby chodníky před školami uklidili sami. 

První oběti mrazu v novém roce

V Praze-Břevnově zemřel nejspíše na podchlazení v neděli asi padesátiletý muž. Od začátku této zimy to je pravděpodobně devátá oběť mrazů, letos vedle umrzlého muže na Liberecku patří mezi první umrzlé.

Sněhová pokrývka se v jednotlivých částech Prahy liší. Na Ruzyni je 25 centimetrů, v Libuši 29 centimetrů. Zatímco v roce 1993 v metropoli bylo 25 až 35 centimetrů, nyní to je od 25 do 38 centimetrů.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Chůze po Praze je místy více než komplikovaná.

V nížinách ve Středočeském kraji leží nejvíce sněhu v okresech Kutná Hora a Čáslav, kde naměřili 40 cm sněhu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V Praze je sněhu až dost.

Problémy v pražské dopravě

To s sebou přináší komplikace v dopravě, přičemž tramvaje i autobusy v Praze nabírají často mnohaminutová zpoždění. Největší nápor byl tradičně v ranní špičce, kdy se desítky tisíc lidí dopravují do zaměstnání a do škol.

Hlavní pražské silniční tahy jsou dle informací Technické správy komunikací (TSK) sjízdné, situace přesto zůstává složitá.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Zapadané lavičky dobře ilustrují množství sněhu, které v posledních dnech napadlo.

Komplikace se v souvislosti s množstvím sněhu objevily zejména v tramvajové dopravě. Rozbředlý i čerstvý sníh znesnadňoval řidičům přehazování výhybek a nejen proto se na některých místech v metropoli tvořily dlouhé kolony tramvají.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Kolona tramvají v Ječné ulici směrem na Karlovo náměstí.

"Celková situace v Praze je náročná," dodal mluvčí DP Ondřej Pečený s tím, že množství sněhu komplikuje zejména tramvajovou dopravu, kde je nutné udržovat čisté výhybky, aby nedošlo k vykolejení některé ze souprav. Zpoždění by se podle jeho slov mělo pohybovat pouze v řádech minut.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Odklízení chodníků v Praze

Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která v Praze a okolí plánuje veřejnou dopravu, situaci v MHD ohodnotil jako svízelnou.

Sníh blokuje MHD Video: ČTK

Kalamitu odklízí v ulicích tisíc lidí

Posypové vozy TSK se v pražských ulicích pohybují nepřetržitě od pátečního dopoledne. Komunikace jsou bez problémů sjízdné, zvláště na vedlejších silnicích by ale měli řidiči dbát zvýšené opatrnosti, uvedl mluvčí TS Tomáš Mrázek.

V ulicích pracuje také více než 1000 lidí, kteří ručně odklízejí sníh z chodníků. Na nich leží vrstva udusaného nebo rozbředlého sněhu, chůze je možná jen s obtížemi.

Aut vyjelo méně, centrum je přesto ucpané

Na silnice v pondělí ráno vyjelo méně řidičů než obvykle, také nehod není tolik a nebyly mezi nimi žádné vážné. "Ve srovnání s jinými pondělky je to mnohem, mnohem nižší," řekla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

"Vlaky nabírají větší zpoždění, problémy jsou s nedostatkem provozních souprav zejména na elektrifikovaných tratích," uvedl Drápal. Podle něj jsou největší výpadky na trati z Prahy do Kolína, Čelákovic, Roztok u Prahy, Berouna a Strančic.

"Vlaky nabírají větší zpoždění, problémy jsou s nedostatkem provozních souprav zejména na elektrifikovaných tratích," uvedl Drápal. Podle něj jsou největší výpadky na trati z Prahy do Kolína, Čelákovic, Roztok u Prahy, Berouna a Strančic.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Odklízení chodníků v Praze

Na mnoha hlavních tazích v Praze se doprava pohybuje na stupni průjezdnosti číslo čtyři. Se zdržením musí motoristé počítat hlavně na příjezdech do Prahy. "Jedná se o příjezdy z dálnice D1, D5 i z hradecké silnice," informovala ACA. Ucpané je i centrum Prahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám