Hlavní obsah

Sníh v Pardubicích lámal rekordy, na Novojíčínsku střechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Pardubicích, které se nacházejí ve výšce 225 metrů nad mořem, podle měření Českého hydrometeorologického ústavu napadlo za posledních 24 hodin 25 centimetrů sněhu, v současnosti je ho ve městě až půl metru. Kupříkladu na šumavském Churáňově, který leží pětkrát výše, napadly jen čtyři centimetry, v Peci pod Sněžkou centimetrů pět. V Sedlnici na Novojíčínsku nevydržela pod náporem sněhu stodola.

Foto: René Chvalina, Právo

Odklízení sněhu v Pardubicích

Článek

Do ulic Pardubic vyjela veškerá dostupná technika. Sníh se na nakladačích odvážel zejména ze zastávek městské hromadné dopravy. "To, co mě před domem ráno čekalo, když jsem vyrazila k lékaři, tady snad nikdy nepamatuji, a to zde žiji už od roku 1939. Ani netuším, jestli se tam dnes vůbec dostanu,“ řekla Právu dvaaosmdesátiletá Jindřiška Novotná.

Foto: Právo

Odhazování sněhu ze střech v Pardubicích

Obavy z váhy sněhu na svých střechách vyhnaly mnohé majitele domů ke shazování několika tun sněhu ze svých obydlí. Sníh ze střech odstraňovali na nejkritičtějších místech v Pardubicích také hasiči.

Foto: Právo

Zapadané automobily v Pardubicích

V Sedlnici málem spadla muži na hlavu stodola

To však zřejmě podcenil majitel stodoly v Sedlnici na Novojičínsku v Moravskoslezském kraji. Pod vahou sněhu se na ní prolomila střecha a spolu s ní došlo i k propadení kusu stropu a zdi. Při události nebyl nikdo zraněn, hasiči z trosek vytáhli pouze malý traktor, přívěs za osobní automobil, míchačku a cirkulárku.

Foto: HZS MSK, Právo

Pod tíhou napadaného sněhu se v pondělí dopoledne propadla střecha stodoly v Sedlnici na Novojičínsku.

FOTO: HZS MSK, Právo

K prolomení střechy došlo v pondělí přibližně 15 minut před 10. hodinou. "Po příjezdu na místo nehody hasiči zjistili, že v polovině budovy spadla pouze střecha, ve druhé části střecha, strop i část zdiva objektu o půdorysu 60 krát 20 metrů a výšce sedmi metrů se sedlovou střechou z pálených tašek,“ popsal mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Na místě zasahovaly dvě profesionální a tři dobrovolné jednotky hasičů.  

Foto: Pavel Karban, Právo

Muž v Ostravě odklízí sníh z chodníků

Podle sedlnického starosty Františka Jordánka (KSČM) bude zbytek stodoly zřejmě srovnán se zemí. "Naštěstí se nikomu nic nestalo. Majitel měl ale kliku, protože asi pět minut před tím, než to spadlo, tak tam pro něco vběhl. Byl tam však jen chvilku,“ prozradil starosta.  

Kalamitní stav v Královéhradeckém kraji trvá

Kalamitní stav v okresech Hradec Králové, Rychnov nad Kněžnou a Náchod kvůli nadměrnému množství sněhu na silnicích potrvá nejméně do úterního dopoledne.

V kraji zůstávají čtyři uzavřené silnice na Rychnovsku, některé úseky silnic jsou průjezdné pouze v jednom jízdním pruhu, na jejich rozšiřování silničáři v současné době usilovně pracují. Během pondělního rána nabíraly některé autobusové spoje až půlhodinová zpoždění. 

Foto: Právo

Odvoz sněhu v Hradci Králové

V současné době mají silničáři v kraji v akci 250 lidí, kteří obsluhují na osm desítek sypačů a zhruba stovku dalších vozidel. Na východě Čech jsou také po nočním sněžení stovky domácností bez elektrické energie. Nejhůře je opět na Rychnovsku, Dobrušsku, Holicku, Moravskotřebovsku a Svitavsku. Opravy montérům výrazně ztěžuje nepřístupný terén.

Na Vysočině v noci na pondělí napadlo přes deset centimetrů sněhu a sněžilo i dopoledne. Silnice pokrývá vrstva ujetého nebo rozbředlého sněhu. Všechny úseky jsou podle krajských silničářů se zvýšenou opatrností sjízdné. Občas blokují dopravu vyvrácené stromy a uvázlé kamióny. Zřejmě největší potíže nastaly u Vílance na silnici I. třídy z Jihlavy na Znojmo, kde se dopoledne nahromadilo zhruba 20 kamiónů.

Foto: Jana Pechová, Právo

Muž v Jihlavě odhrnuje sníh od svého auta, aby mohl vyjet

Údržba vozovek od pátku do neděle stála silničáře ve Zlínském kraji milióny korun. Odstraňování sněhu ze silnic druhé a třetí třídy, které má ve správě Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK), přišlo zhruba na devět miliónů korun. Zvýšené náklady očekává i zlínská správa Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), která ještě přesnými údaji nedisponuje. Na území celého Zlínského kraje je kolem 2100 kilometrů vozovek, pravidelná zimní údržba se letos týká asi 95 procent z nich.

V Praze silničáři svážejí sníh na vltavskou náplavku Na Františku, odkud jej shazují do řeky. Podle mluvčího Technické správy komunikací (TSK) Tomáše Mrázka se bude sníh odvážet především z ulice Na Příkopě, Národní třídy, Václavského a Staroměstského náměstí, Celetné, Klárova a lokality v okolí úřadu vlády na nábřeží Edvarda Beneše.

V posledních letech takový postup nebyl zapotřebí, v metropoli totiž nenapadlo tolik sněhu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám