Hlavní obsah

Téměř pět tisíc subjektů chce po státu vrátit pojistné ve výši 12,5 mld Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr práce a sociálních věcí (MPSV) Petr Šimerka v pátek oznámil, jak bude jeho resort řešit problém s možným vracením sociálního pojištění za prvních šest měsíců roku 2007. MPSV trvá na tom, že povinnost zaměstnanců platit kontinuálně sociální pojištění, byla vždy. Prozatím plátci podali 4626 žádostí o vrácení peněz v celkové výši 12,5 miliardy korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka

Článek

Možnost zažádat o vrácení již zaplaceného sociálního pojištění vyvolalo před časem rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem. Stát prohrál soudní spor s firmou, která si chyby v zákoně všimla a odmítla pojistné platit. V zákoně totiž chyběla věta o vyměřovacím základu, ze kterého se pojištění vypočítává.

Možnost zažádat o vrácení již zaplaceného sociálního pojištění vyvolalo před časem rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem. Stát prohrál soudní spor s firmou, která si chyby v zákoně všimla a odmítla pojistné platit. V zákoně totiž chyběla věta o vyměřovacím základu, ze kterého se pojištění vypočítává.

Konečný verdikt vynese v lednu či únoru Nejvyšší správní soud, který bude v rámci odvolání stávající rozsudek přezkoumávat. Pokud verdikt potvrdí, bude možné vrátit pojistného i dalším žadatelům, kteří o to v dané lhůtě zažádali.

Nedostatku zákona si všimly dva subjekty

Ministr zdůraznil, že dosud probíhá pouze jediný spor, byť připustil, že o platnosti zákona pochyboval ještě další subjekt, který však nakonec pojistné zaplatil.

Ministr dodal, že promlčecí lhůta k podání případných žádostí o vrácení peněz je pětiletá a nehrozí proto, že by podnikatelé přišly o možnost o vratku pojistného zažádat.

Šimerka také upozornil, že všechny další žádosti krom té, kterou již projednal soud, mají zcela jiný právní charakter. "Situace se již nebude opakovat a to bez ohledu na rozhodnutí NSS," upozornil ministr.

Každý žadatel by se musel soudit

"Stát bude nároky plátců zamítat," upozornil ministr s tím, že každý plátce se bude případně muset domáhat vrácení pojistného právní cestou. Ministr varoval i před zahlcováním České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Šimerka dodal, že MPSV i ministerstvo financí nemá pochybnost, že zákonná povinnost odvádět pojištění existovala kontinuálně.

Zájem využít nečekaný přísun financí již vedle podnikatelů avizovaly některé obce. Premiér Jan Fischer považuje situaci za vážný problém a chce se v této souvislosti sejít se zástupci Svazu měst a obcí.

Na vině se strany neshodnou

Ze zavinění chyby se navzájem obviňují ODS a ČSSD. Zákon připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí v době, kdy ho vedl Zdeněk Škromach (ČSSD) a poslanci jej projednávali na jaře před volbami v roce 2006.

Při projednávání ve sněmovním sociálním výboru z něj vypadla nezbytná definice vyměřovacího základu sociálního pojistného. Nastupující ministr Petr Nečas (ODS) to následně vyřešil vládním nařízením, které vyměřovací základ určilo. [celá zpráva]

Jde až o 130 miliard

Předseda ČSSD Jiří Paroubek už vyzval starosty a hejtmany zvolené za jeho stranu, aby nežádali stát o vrácení odvedeného sociálního pojištění. Totéž by podle něj měli udělat i předsedové ostatních stran. Paroubek uvedl, že ve hře je až 130 miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám