Hlavní obsah

Prasečí chřipce podlehlo dalších 11 Čechů

– Praha • Aktualizováno

V České republice zemřelo za poslední týden dalších 11 lidí na virus prasečí chřipky. Celkový počet obětí se tak vyšplhal na 67. Ve středu o tom informovalo ministerstvo zdravotnictví. Mluvčí resortu Vlastimil Sršeň zároveň odmítl, že by se země podobně jako některé další státy zbavovala přebytečných vakcín proti této nemoci.

Článek

Národní referenční laboratoř pro chřipku za posledních sedm dní potvrdila 45 případů výskytu viru prasečí chřipky Pandemic H1N1. Celkem se nákaza v ČR potvrdila u 1309 pacientů.

Teprve vývoj v první polovině ledna ukáže skutečný trend pandemické vlny
ministerstvo zdravotnictví

"Počet pozitivních průkazů Pandemic (H1N1) 2009 poklesl, což je pravděpodobně dáno nejen úbytkem případů jako takových, ale vliv mají jistě i vánoční prázdniny a čerpání dovolených. Pokles obou sledovaných parametrů (epidemiologického – nemocnost a virologického – počet laboratorně pozitivních průkazů) je pro toto období typickým fenoménem. Teprve vývoj v první polovině ledna ukáže skutečný trend pandemické vlny," konstatovalo ministerstvo zdravotnictví.

Chřipka znovu udeří

Vakcín se podle ministerstva po miliónech zbavují země, které jich mají více než počet obyvatel. "Situace ČR oproti zahraničí je naprosto nesrovnatelná a my jsme postupovali poměrně mnohem více hospodárněji než ostatní státy jako Francie, Holandsko nebo Německo," uvedl Sršeň. [celá zpráva]

Ten reagoval na vyjádření šéfa České lékařské komory Milana Kubka, který uvedl, že stát nevyužije všechny objednané vakcíny a měl by se pokusit dodávku dosud nedodaných vakcín stornovat.

Ministerstvo předpokládá, že vzhledem k počtu objednaných vakcín a počtu lidí určených k očkování vakcíny využije. Navíc je veliká pravděpodobnost, že udeří další vlna chřipky, dodal mluvčí.

Očkování má smysl stále

Předseda České vakcinologické společnosti profesor Roman Prymula soudí, že je zatím předčasné předvídat. "Měli bychom zmapovat reálný zájem mezi rizikovými skupinami, protože i mezi nimi je počet těch, kteří vakcínu odmítají," míní Prymula. Podle něj by se mělo očkování následně nabídnout dalším lidem.

"V zahraničí jsou již vyočkovány desítky milionů dávek, my jsme na desítkách tisíc. Očkování má stále smysl, neboť s velkou pravděpodobností zde virus bude cirkulovat řadu dalších měsíců a stále se setkáváme s velmi závažnými průběhy onemocnění, včetně úmrtí," uvedl.

Příští týden by mohlo začít očkování vybrané skupiny lidí, kteří jsou důležití pro chod státu. Do republiky by v té době měla dorazit další dodávka vakcín. Podle plánu pokračuje i očkování zdravotníků a rizikových skupin pacientů. Mnozí zdravotníci ale očkování odmítli. V době chřipek prý nemá smysl, mnozí mají navíc obavy k možných komplikací.

Reklama

Výběr článků

Načítám