Hlavní obsah

Česko opět pokryje ledovka, varují meteorologové

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meteorologové v pondělí varovali před ledovkou, která se může od úterního večera až do středy odpoledne vytvářet na celém území Česka. Sněžení se bude s přibývajícími přeháňkami měnit na déšť, který může namrzat.

Foto: Michal Krumphamzl, ČTK

Článek

V úterý později večer a v noci na středu se postupně od jihozápadu bude na celém území ČR místy vytvářet ledovka. Ve východních Čechách, na severní Moravě a ve Slezsku se i ve středu přes den mohou ještě místy vytvářet zmrazky a náledí, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Doporučení meteorologů k ledovce:
Omezit vycházení ven, v případě pohybu venku chodit velmi opatrně. Staří lidé by vycházet ven neměli vůbec.
Omezit jízdy autem, v případě nutnosti sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně.
Zdroj: ČHMÚ

V noci sněžilo, tragická nehoda v Litomyšli

Odtávající sníh a sněhové přeháňky od pondělního rána zvyšují riziko na silnicích v celé České republice. Tragický konec měla v pondělí ráno nehoda, která se stala na okraji Litomyšle na Svitavsku. Při srážce osobního vozu s nákladním automobilem zemřel spolujezdec v menším autě.

Tragická nehoda se stala na kraji Litomyšle ve směru od Vysokého Mýta. Příčinu nehody policisté zjišťují.

V Pardubickém kraji v noci na pondělí mírně sněžilo. Silničáři nabádají řidiče k opatrnosti. Asi centimetrová vrstva sněhu zůstává na vedlejších silnicích. Hlavní tahy jsou většinou mokré, případně se zbytky rozbředlého sněhu.

V některých částech Valašska komplikují dopravu sněhové přeháňky. Dohlednost je vlivem srážek snížena, silnice jsou však stejně jako zbylé komunikace ve Zlínském kraji s opatrností sjízdné. Meteorologové předpokládají, že se ochladí a bude místy nadále sněžit.

V Moravskoslezském kraji ráno sněžilo. Po intenzivní sněhové přeháňce jsou však silnice v regionu i nadále sjízdné. Řidiči by přesto měli být opatrní, protože na silnicích vyšších tříd mohou ležet zbytky rozbředlého sněhu.

Na Jičínsku, Rychnovsku a Náchodsku v noci na pondělí sněžilo a na silnicích mnohde leží rozbředlý sníh. Řidiči proto musejí jízdě věnovat zvýšenou opatrnost. Na horských silnicích v Krkonoších leží ujetá vrstva sněhu do dvou centimetrů. Dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové je po chemickém ošetření mokrá a sjízdná bez omezení.

Ve středních Čechách místy sněží. Na některých silnicích leží po chemickém ošetření rozbředlý sníh. Všechny vozovky jsou ale s opatrností sjízdné. Teploty v kraji se pohybují od minus tří do plus dvou stupňů. Informují o tom dispečinky krajské správy a údržby silnic.

V Ústeckém kraji přes noc sněžilo, silničáři upozorňují, že většina silnic je sjízdná jen se zvýšenou opatrností. Sníh stále leží zejména na vedlejších silnicích, hlavní tahy jsou po chemickém ošetření mokré. Vrstva sněhu leží v oblasti Krušných hor i na silnicích prvních tříd, stále tam místy slabě sněží.

V Karlovarském kraji v noci slabě sněžilo, k ránu srážky ustaly a nejnižší teplota se pohybovala kolem minus tří stupňů. Slabá vrstva sněhu ležela jen na některých cestách třetí třídy ve vyšších horských polohách.

Reklama

Výběr článků

Načítám