Hlavní obsah

Ministerstvo ustupuje, přehodnotí vzdělávání mladých lékařů

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli nově zavedenému systému předatestační přípravy mladých lékařů hrozí rozklad řady stěžejních medicínských oborů. Varují před tím představitelé odborných společností a přednostové klinik neurologie, kožního, ORL či očního lékařství.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto: Nový lék se podává v infuzích.

Článek

Ostře kritizují ministerstvo zdravotnictví kvůli vyhlášce, která platí od letošního července. V těchto oborech totiž zkracuje pětiletou přípravu absolventů až o polovinu. Povede to prý k výraznému nedostatku specialistů a k uzavírání oddělení.

Teď jim svítá naděje na změnu nařízení. „Ministerstvo v tuto chvíli provádí analýzu všech podnětů a na základě jejich vyhodnocení podnikne případné další kroky,“ sdělil Právu mluvčí zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Podle informací Práva, jež na problém už upozornilo, je ministryně zdravotnictví Dana Jurásková změně nakloněna.

Oč jde? Podle nařízení ministerstva má lékař-absolvent po přijetí na oddělení neprodleně nastoupit na základní kmen, tedy dvouletou povinou praxi. Pro uvedené obory, které podle vyhlášky tento kmen nyní nemají, to znamená, že příslušná oddělení, třeba kožní či oční, své lékaře neuvidí po dobu dvou let od nástupu. Stráví je na interně nebo chirurgii. Teprve pak budou v rámci předatestační přípravy tři roky na svém oddělení.

„Pravděpodobně dojde v historicky krátké době ke změně vyhlášky v tom smyslu, že každý z oborů dermatologie, neurologie a oftalmologie budou mít samostatný vzdělávací kmen. Ve spolupráci s některými lidmi z vedení těchto odborných společností se nám podařilo přesvědčit některé vlivné funkcionáře ODS o tom, že ministerstvo zdravotnictví vytvořilo nesmyslný systém,“ sdělil Právu prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Uzavřou se oddělení?

„Již několik let pociťují přednostové neurologických oddělení nedostatek lékařů a obtížně zajišťují pohotovostní služby. V příštím roce se stav podstatně zhorší, protože na neurologická oddělení v následujících dvou letech nepřijde žádný nový lékař. Všichni absolventi lékařské fakulty, kteří mají zájem o neurologii, půjdou na interní kmen,“ argumentuje předseda České neurologické společnosti Otakar Keller.

Odhaduje, že to povede k uzavření nejméně deseti neurologických oddělení v republice. Pod petici neurologů proti vyhlášce, jež upozorňuje, že je významně ohrožena zdravotní péče, se podepsaly už stovky lékařů i pacientů. „Hodně se přidali studenti,“ řekl Právu Keller.

Na začátku je úřad nevyslyšel

I kožní lékaři jsou na ministerstvo nabroušení. Zlobí se i místopředseda Akreditační komise pro oftalmologii (oční lékařství) a uznávaný odborník Ján Lešták. 90 procent oftalmologických výkonů může totiž provádět oční lékař už po dvouletém základním kmeni.

„Nedovedu si představit, že po absolvování chirurgického kmene bude moci provádět uvedené výkony, když o nich nebude vědět vůbec nic!“ sdělil Právu Lešták. „Vyslyšeli jsme volání odborné veřejnosti a vytvořili systém, který bude moci vychovávat dostatečně odborně znalé lékaře,“ brání se ministerstvo. „Jestli odborná veřejnost volala, tak chtěla zabránit destrukci dosavadního kvalitního systému výchovy,“ reaguje Keller.

Podle Lešťáka ministerstvo nebralo na zřetel vzdělávací program v oftalmologii, který mu akreditační komise předložila po schválení výborem České oftalmologické společnosti. „I přesto, že je uzákoněna spolupráce ministerstva s těmito institucemi,“ dodal.

Předseda České dermatovenerologické společnosti Petr Arenberger pro Právo uvedl, že obdobně tomu bylo i v kožním lékařství.

Reklama

Související témata:

Související články

Jsme nevolníci, bouří se mladí lékaři

Absolventi medicíny se bouří. Po nástupu do prvního zaměstnání jsou často nuceni se nemocnicím upsat na dobu pěti let po složení potřebné atestace. Odejdou-li...

Výběr článků

Načítám