Hlavní obsah

V Česku hrozí rozklad důležitých medicínských oborů, varují lékaři

Právo, Marek Přibil
Praha

Kvůli nově zaváděnému systému postgraduálního vzdělávání mladých lékařů hrozí v Česku likvidace řady stěžejních medicínských oborů. Třeba neurologie, bijí na poplach uznávané osobnosti české medicíny a kritizují ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Logickým důsledkem bude zhoršení péče o pacienty,“ varují lékaři v petici, kterou iniciuje předseda České neurologické společnosti Otakar Keller.

Dva roky zpoždění

Podle vyhlášky ministerstva zdravotnictví, která platí od 1. července, musí totiž absolvent lékařské fakulty, jenž má třeba zájem právě o obor neurologie, během své pětileté předatestační přípravy absolvovat nejprve takzvaný dvouletý interní kmen. Teprve potom se může věnovat budoucímu oboru.

První dva roky přípravy tedy teď stráví mimo svůj obor na interně, zatímco v minulosti absolvoval jen takzvané kolečko. Tím se prodlouží doba jeho vzdělávání o dva roky. To je v oborech, jako je neurologie, podle Kellera zcela likvidační.

„Jestliže chce stát zachovat pětileté specializační vzdělávání, na výuku neurologie tak zbudou pouze tři měsíce. Za tu dobu se neurolog prostě a jednoduše nevycvičí. To je tragédie,“ kritizuje Keller.

Hrozí nedostatek odborníků

Přijetí vyhlášky podle odborníků znemožňuje kvalitní postgraduální výchovu nejen v neurologii, ale i neurochirurgii či v kožním lékařství. „A povede k výraznému nedostatku odborníků,“ varuje Keller.

Ozývat se začínají i absolventi medicíny. Odmítají v rámci postgraduálního studia při 10procentním pracovním úvazku odvádět stoprocentní pracovní výkon. Rovněž kritizují pracovní smlouvy, kdy jim při změně místa hrozí statisícové pokuty.

Tématu se podrobně věnuje páteční vydání deníku Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám