Hlavní obsah

Kvůli Lisabonu jsem uvažoval o abdikaci, řekl Klaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Václav Klaus v pondělí na pražské právnické fakultě debatoval se studenty. V diskusi se mj. přiznal, že uvažoval o tom, že kvůli ratifikaci Lisabonské smlouvy odstoupí z úřadu. Tento krok prý neučinil kvůli tomu, že zásadní obrat ve fungování nynější Evropské unie znamenala už Maastrichtská smlouva, která platí od roku 1993.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Prezident Václav Klaus beseduje se studenty Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Článek

Klaus řekl, že o abdikaci "samozřejmě uvažoval", kladl si "pro a proti". "Přiznám se, že v různých chvílích, po různých výrocích jsem k tomu neměl daleko," podotkl prezident. Zvítězilo to, že jakkoli prý pokládá Lisabonskou smlouvu za závažnou, daleko zásadnější "přesmyčka a výhybka" nastala v nynější EU už Maastrichtskou smlouvou.

"To bylo to základní přehození výhybky," řekl Klaus. Připomněl, že ČR tehdy nebyla členem unie a měla své starosti s transformací. Zásadní zvrat v EU, tedy Maastrichtská smlouva, se navíc připravoval už ve druhé polovině 80. let, uvedl prezident. Kdyby se prý chtěl někam vracet, bylo by to před Maastrichtskou smlouvu.

Klaus patří mezi nejhlasitější kritiky Lisabonské smlouvy k reformě EU. Podle něho se v unii sníží kvůli ní demokracie. Stoupenci ujednání zase hovoří v souvislosti se smlouvou například o větší akceschopnosti EU.

Česko ratifikovalo smlouvu jako poslední ze zemí sedmadvacítky. Klaus ji podepsal až potom, co vláda vyjednala v EU výjimkou z evropské listiny práv, kterou požadoval. Čekal rovněž na verdikt Ústavního soudu, který hodnotil na žádost skupiny senátorů hlavně z ODS soulad Lisabonské smlouvy s českou ústavou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám