Hlavní obsah

Pokus odsunout Fischera do Bruselu označil Zeman za nesmysl

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf Přípravného výboru Strany práv občanů (SPO) Miloš Zeman by pokládal za naprostý nesmysl, kdyby měl premiér Jan Fischer v polovině funkčního období odejít do Bruselu na post eurokomisaře, jak si přáli šéfové ODS a ČSSD. Zeman by na této pozici rád viděl Pavla Teličku, skepticky se vyjádřil ke kandidatuře guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Miloš Zeman

Článek

"Když jste úspěšným premiérem, a Jan Fischer nesporně je úspěšným premiérem, tak je naprosto logické, že se snažíte svoje funkční období dotáhnout až do konce. Pokládal bych za naprostý nesmysl, kdyby měl v polovině tohoto období odejít do Bruselu. Nehledě na to, že by vzešly české žabomyší spory o tom, kdo bude novým premiérem,“ odmítl v pondělí Zeman v Impulsech Václava Moravce víkendový plán šéfů ČSSD Jiřího Paroubka a ODS Mirka Topolánka na odsunutí Fischera do Bruselu.

Na námitku, že obě největší strany už měly být domluveny na Fischerově nástupci v podobě bývalého šéfa Akademie věd ČR Václava Pačese, Zeman odpověděl: "Vědec ne vždy musí být nutně dobrým politikem, stejně tak jako dobrým politikem není hokejista nebo zpěvačka.“ Narážel tak zřejmě na Paroubkovu snahu prosadit do ústecké kandidátky, jíž vévodí, zpěvačku a herečku Kateřinu Brožovou či hokejistu Jiřího Šlégra (který v nominaci uspěl).

EK finanční portfolio ČR po těch ostudách, co jsme si udělali, určitě nedá.
Miloš Zeman k návrhu finančníka Tůmy do EK

Pokud jde o Tůmovu kandidaturu, Zeman zapochyboval, že by dostal v Evropské komisi (EK) na starosti finance, kterým rozumí. "Myslím si, že Zdeněk Tůma, i když jsem měl k němu zpočátku výhrady, se osvědčil jako guvernér ČNB. Na druhé straně si kladu otázku, jaké portfolio by v EK měl zaujímat, protože je to odborník na finance. A finanční portfolio ČR po těch ostudách, co jsme si udělali, EK určitě nedá,“ míní Zeman.  

Zopakoval, že jeho dlouhodobým kandidátem na post eurkomisaře je Pavel Telička. "Myslím si, že je to chyba, protože je to jeden z mála odborníků na EU,“ řekl k tomu, že se vyslání Teličky do Bruselu nezvažuje.

Zeman hovořil i o vznikající SPO. Nechtěl sdělit konkrétní jména lidí, kteří by se mohli objevit ve vedení nové politické strany. Obává se, že za současné politické situace by mohli mít problémy, třeba i v zaměstnání. Poukázal v této souvislosti na zrušení televizní debaty na Primě, které se měl zúčastnit společně s lídrem ODS Mirkem Topolánkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám