Hlavní obsah

V Česku nasněžilo, na silnicích hrozí ledovka

Novinky, ČTK, Jiří Mach, Vladimír Michna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Krkonoších, Jeseníkách, ale například i na jižní Moravě napadl v noci sníh. Teploty v Česku se po ránu začaly choulit k nule. Silnice mohou být pokryty ledovky a meteorologové doporučují řidičům nazout zimní pneumatiky. Zamračená obloha by se mohla protrhat až v pátek.

Článek

V Krkonoších v noci na pondělí napadlo tři až pět centimetrů sněhu. Řidiči proto musejí jízdě do hor věnovat zvýšenou opatrnost, a to zejména na silnicích na Pomezní boudy, Hoffmannovy boudy a do Pece pod Sněžkou. Silnice na Trutnovsku upravuje pět sypačů. V Orlických horách napadl asi centimetr sněhu a sypač vyjel na Šerlich.

Sníh s deštěm padal ráno i v Jeseníkách. Podle silničářů, kteří v noci museli opět vyjíždět, je nyní většina cest na Šumpersku a Jesenicku holá a mokrá. Řidiči by ale měli být opatrní v horských úsecích. Na vozovkách tam totiž leží sněhový poprašek, který může namrzat.

"Slabě sněží. V horských polohách je ale na silnicích jen sněhový poprašek a provádí se chemický posyp," popsal dispečer šumperských silničářů. Doplnil, že opakovaně museli vyjíždět jen na silnici první třídy z Mohelnice směrem na Moravskou Třebovou přes Studenou Loučku, kde byla sněhová nadílka vydatnější.

Na Moravě sníh taje

Na jižní Moravě nadílka rychle taje, silnice v regionu jsou proto holé a mokré. Všechny jsou s opatrností sjízdné. Sněhová nadílka je nejbohatší na výše položených místech regionu, a to na Brněnsku, Blanensku, Vyškovsku a Kyjovsku. V některých místech dosáhla až tří centimetrů. Jihomoravští silničáři zvládli první výjezd do terénu bez potíží.

"To pravé dušičkové počasí, které s velkou oblačností a se srážkami vydrží až do čtvrtka. Pak by oblačnosti i srážek mělo pozvolna ubývat,“ sdělila Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

V úterý má být převážně zataženo, na většině území s deštěm, od středních poloh déšť se sněhem a v horských oblastech by mělo sněžit. Nebezpečné pak budou v některých oblastech mrznoucí srážky. Odpolední teploty se posunou maximálně ke dvěma až šesti stupňům, v horských oblastech se budou pohybovat kolem hranice mrazu, takže by se tam mohl sníh i udržet.

Ve středu bude nadále zataženo, na většině území s deštěm, od středních poloh by mohl být déšť opět mrznoucí, v horských oblastech spíše srážky smíšené. Po ránu se očekávají další mrazíky a teploty kolem dvou až minus dvou stupňů, přes den už ale teplota vystoupí ke čtyřem až osmi stupňům Celsia.

Zataženo bude i ve čtvrtek, srážek však už začne pomalu ubývat. Přeháňky se budou vyskytovat jen ojediněle, v horských oblastech by mohly být znovu sněhové. Ráno se lehce oteplí a rtuti teploměrů by se mohly vyšplhat až ke třem stupňům Celsia, přesto ale budou i tentokrát hrozit hlavně od vyšších poloh mrznoucí deště. Denní teploty se budou pohybovat v rozmezí čtyř až osmi stupňů. 

Vlivem studené fronty, která právě přechází přes České území, se budou už během čtvrtečního večera a noci dešťové srážky postupně zejména ve vyšších polohách proměňovat ve sněhové. Zhruba od půlnoci se pak bude již na některých místech vytvářet i ledovka, především v nadmořských výškách od šesti set metrů mohou padat mrznoucí deště.

Od pátku se pak očekává, že by se mohla obloha mírně vyjasnit. Pršet by nemělo, zmizí i mlhy a převažovat by na většině území mělo polojasno až oblačno. Na teploty to ale nebude mít výrazný vliv, ty ranní se budou pohybovat mezi dvěma až minus dvěma stupni Celsia, denní vystoupají ke čtyřem až osmi stupňům. 

Oblačno s řídkým výskytem přeháněk by mělo být i o víkendu, v horských oblastech se bude jednat o smíšené až sněhové a denní teploty nepřekročí hranici sedmi stupňů.

"Nikdo by ovšem neměl vyrážet na silnice, pokud nemá přezuto,“ podotkla závěrem Honsová. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám