Hlavní obsah

Sociální demokracie vyjednává s lidovci o zrušení regulačních poplatků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokraté vyjednávají s lidovci, aby podpořili jejich novelu na zrušení regulačních poplatků. V televizi Prima to v neděli uvedl stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath. Doplnil, že ČSSD je ochotna upravit svou novelu tak, aby byla pro lidovce přijatelná.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec a středočeský hejtman David Rath

Článek

Rath zmínil například zachování 60 korunového poplatku za hospitalizaci. Ten označil za "nejchytřejší, který ČSSD tolik nevadí". Naopak rozhodně bude usilovat o zrušení poplatku za položku na receptu. "Ten je nejnesmyslnější. Jednáme s lidovci i o kompromisu vynětí dětí a důchodců," doplnil Rath.

"O žádném oficiálním jednání nevím. To mohu jako první místopředsedkyně sdělit," komentovala výrok Ratha místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Novelu na zrušení všech regulačních poplatků předložila do sněmovny ČSSD minulý týden. Obdobný zákon navrhují i komunisté, navíc ovšem požadují zachování ochranného limitu 2500 korun, po jehož překročení pacienti žádné další poplatky neplatí.

Sociální demokraté se pokusili o zrušení poplatků už několikrát. Žádný pokus ale nebyl úspěšný. Novelu vždycky sněmovně vrátil Senát, levice v dolní komoře doposud nesehnala 101 poslanců pro přehlasování veta.

Reklama

Výběr článků

Načítám