Hlavní obsah

Počet případů prasečí chřipky na českobudějovickém gymnáziu vzroste

Právo, fal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

K osmi studentům a dvěma dospělým, kteří se nakazili prasečí chřipkou při školním pobytu třídy českobudějovického gymnázia J. V. Jirsíka v německém Chamu, přibudou s největší pravděpodobností další případy. Právu to ve středu potvrdila krajská epidemioložka Jitka Luňáčková.

Foto: Reuters

Článek

"Ve středu vyloučila laboratoř chřipku u jednoho studenta a dalších šest čeká na výsledky. Podle předběžných informací ji pravděpodobně mají,“ konstatovala Luňáčková. Výsledky budou mít hygienici nejpozději ve čtvrtek ráno.

Lékaři vyšetřili zatím dvacet lidí z 34 členného zájezdu. Nemocných studentů s příznaky chřipky, tedy teplotami do 39 stupňů, rýmou a kašlem, bylo celkem 15, u dospělých se jednalo o čtyři nemocné a příznaky se projevily také u jednoho příbuzného některého z účastníků zájezdu. U deseti lidí testy prasečí chřipku v úterý potvrdily, u čtyř lidí naopak vyloučily. [celá zpráva]

Dalšímu masivnějšímu šíření pandemické chřipky zabránil ředitel gymnázia Jaroslav Pustina, který dal celé třídě v pondělí a úterý ředitelské volno. Žáci se tak nedostali mezi kolektiv gymnázia. Ve čtvrtek a pátek mají děti prázdniny a do lavic se vrátí až 2. listopadu. To je dostatečná doba pro projevení nemoci. Inkubace je totiž dva až tři dny.

Průběh nemoci je u studentů prozatím mírný. Všichni jsou v domácím léčení. Podle ředitele se ti studenti, s nimiž hovořil, léčí klasickými léky jako je ibalgin a paralen. I z tohoto důvodu nepřipravuje Jihočeský kraj zatím žádná zvláštní opatření.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám