Hlavní obsah

Soud rozhodoval o katedrále ve stylu plzeňských práv, míní kardinál Vlk

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kardinál Miloslav Vlk před svým odchodem do důchodu účtuje s českými politiky a českou justicí. Vysvědčení, které jim na svých internetových stránkách vystavil, si jistě za rámeček nedají.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Kardinál Miloslav Vlk

Článek

Česká společnost podle něj za dvacet let nedokázala vyřešit ani církevní restituce, ani spor o katedrálu sv. Víta v Praze. Hlavní problém vidí v chamtivosti, neschopnosti a zaujatosti českých politiků a soudců.

Rozhodování soudců ve sporu o katedrálu dává do jedné řady s největšími prohřešky české justice za poslední desetiletí. „Není tu nepodobnost s některými nezákonnými postupy, nerespektováním zákonů a práva jako ve známých kauzách Berdychův gang, kauza Čunek či kauza plzeňské fakulty,“ píše kardinál.

Ve svém textu se Vlk ohrazuje vůči kritikům, kteří katolické církvi vyčítají, že „prohospodařila kredit“. Podle něj neměli šanci se jako duchovní instituce prosadit v době, která vyznává jediný zákon, a tím je zisk. „Chamtivost některých politiků a jiných veřejných činitelů byla zakrývána. Zloděj křičel: chyťte zloděje a poukazoval na církev, že je chamtivá,“ uvedl kardinál.

Chyboval i Dostál

Velká část kritiky je věnována bývalému ministru kultury Pavlu Dostálovi. Ten měl požadavkem na jmenovitý seznam majetku, který by se měl církvi vrátit, fakticky restituce zablokovat. „V praxi to nebylo možné, protože pozemky byly během čtyřiceti let komunismu scelovány, rozdělovány, zaměňovány a staly se další řady změn. Vystopovat přesný seznam změn nemohl nikdy nikdo, to realizovatelné nebylo,“ uvedl Vlk.

Závěrem český primas, kterého by ve funkci měl do konce roku vystřídat jeden z českých biskupů, konstatoval, že v Česku neexistuje odvolání a sobectví a závist zemi diskreditují v zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám