Hlavní obsah

O vedení plzeňských práv se utká Pospíšil s Hrádelou

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

O vedení ostře sledované plzeňské právnické fakulty se utkají dva kandidáti: exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a advokát Karol Hrádela. V pátek v pravé poledne vypršel termín na podání návrhů. Přišlo jich devět, z nich osm bylo pro Pospíšila, jeden pro Hrádelu.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

Ten je zatím funkcí děkana jen pověřen, fakultu převzal 29. září, tři dny poté, co po plagiátorském skandálu odstoupil dosavadní děkan Jaroslav Zachariáš. Hrádela mimo jiné obhajoval rozhodčího Václava Zejdu při známé fotbalové úplatkářské aféře a proslul tezí, že „kapříci“ nejsou termínem pro tisícikoruny, ale skutečné ryby.

K tomu, aby Pospíšil nebo Hrádela mohli stanout v čele fakulty, potřebují při volbách - ty se konají 2. listopadu - souhlas nejméně deseti členů z celkem osmnáctihlavého akademického senátu. V něm mají dvě třetiny učitelé a jednu třetinu studenti.

„Samozřejmě budu se členy senátu jednat, ale je pro mne zásadní, aby se uskutečnily reformní kroky, od nich neustoupím. Nechci být zvolen proto, abych měl funkci,“ řekl Právu Pospíšil. „Škola se musí stát transparentní, přijímacími řízeními počínaje, vnitřními přepisy konče,“ dodal Pospíšil.

Studentská část senátu zřejmě podpoří Pospíšila. „Já si myslím, že nás všech šest bude pro něj,“ sdělil jeden ze studentských senátorů Martin Marek. Pospíšil ale bude potřebovat i hlasy nejméně čtyř učitelů. „Teď má jisté pravděpodobně tři a další je na vážkách. Do volby ale ještě zbývá dost času, názory se mohou vychýlit,“ uvedl Marek, podle něhož Pospíšil jako jediný nabízí skutečně reformní program na záchranu fakulty´.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám