Hlavní obsah

STEM: Vláda Jana Fischera má podporu tří čtvrtin obyvatelstva

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úřednická vláda Jana Fischera sklízí u veřejnosti úspěch. V průzkumu agentury STEM více než tři čtvrtiny respondentů vyjádřily spokojenost s vládnutím Fischerova kabinetu a téměř čtyřem pětinám by nevadilo, kdyby u kormidla zůstal až do termínu řádných voleb v červnu příštího roku.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Uřednická vláda Jana Fischera po jmenování prezidentem Václavem Klausem

Článek

Agentura STEM mapovala v září oblíbenost vlády pět měsíců po jejím ustavení. Většina občanů, 77 procent, je se současnou vládou spokojena. Podle STEM o vysoké podpoře úřednické vlády svědčí i mimořádně vysoké zastoupení lidí (17 procent), kteří nemají vůči kabinetu žádné výhrady. Pouhá tři procenta dotázaných deklarovala jednoznačnou nespokojenost.

Většině lidí by ani nevadilo, kdyby Fischer a jeho ministři vládli až do termínu řádných voleb v červnu příštího roku. Vyjádřilo se tak 79 procent respondentů. Třetina lidí se navíc projevila, že si to přímo přeje. Pouhých pět procent veřejnosti by bez váhání souhlasilo s tím, aby vláda skončila dříve.

Popularita vlády
vládakabinet Mirka Topolánka březen 2009kabinet Jana Fischera říjen 2009
popularita (v%)3777

Podporu vyjadřují vládě především lidé s vysokoškolským vzděláním, zaměstnanci pracující v odborných profesích, živnostníci a podnikatelé. Vyhovuje také podle průzkumu převážně obyvatelům velkých měst. Naopak nespokojení jsou spíše lidé se základním vzděláním a občané považující svou materiální situaci za špatnou.

Názor na Fischera a jeho ministry výrazně ovlivňuje také politické smýšlení obyvatel. Mezi nespokojenými jsou spíše občané inklinující k levici, zejména stoupenci komunistů, ale i v jejich řadách převažuje spokojenost. Kladně vládu hodnotí pravicoví občané, hlavně příznivci TOP 09 a ODS.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám